Innenriks

Til minne om Turid Birkeland

MINNEORD: Arbeiderpartiet og Norge har mistet et varmt og samfunnsengasjert medmenneske.

Bilde 1 av 3

Av Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet

Det var med stor sorg vi mottok budskapet om Turid Birkelands bortgang.

Arbeiderpartiet og Norge har mistet et varmt og samfunnsengasjert medmenneske.

Turid var et samlingspunkt i AUF i Oslo fra hun ble aktiv på slutten av 70-tallet. Hun var Stovner-jenta med nettverk over hele byen. Hun startet lokallag på Romsås, Holmlia og Høybråten og gjorde seg bemerket med sitt samfunnsengasjement i vide kretser.

LES OGSÅ: – Turid Birkeland kunne dominere en forsamling fullstendig, med sin blotte tilstedeværelse og latter

Fra 1986 til 1989 var hun fast møtende vararepresentant på Stortinget og fra 1989 til 1992 var hun leder av AUF. I 1996 ble hun utnevnt til kulturminister.
Under Turids ledelse ble AUF en mer inkluderende og åpen organisasjon. Turid var en organisasjonsbygger. Hun ville bryte ned hierarkier og gi plass for det enkelte medlems engasjement og aktivitet. Det var en moderne måte å tenke organisasjon på. Turid ville bygge et miljø der det var plass til alle – og hun lyktes med det. Denne ambisjonen om å trekke alle med preget hennes virke også i de posisjonene hun senere fikk.
Turid brant for kulturlivet, og hadde fra sin ungdom et sterkt engasjement for internasjonal solidaritet. Hun var politisk nytenkende og uredd. Hun var en pragmatisk politiker som ville se resultater, men hun var også villig til å stå i stormen når hun mente saken var viktig, som gjennom hennes sterke Europa-engasjement. Turid var en politiker som våget å utfordre vedtatte sannheter. På den måten bidro hun til å utvikle og styrke Arbeiderpartiet.

Les Dagsavisens siste intervju med Turid Birkeland, fra september i år!

Også som kulturminister var Turid nyskapende. Hun ville få frem nye krefter i norsk kulturliv. Hun klarte å se hele kulturen, fremmet avantgardekulturen, men var samtidig sterkt engasjert i at kulturen skulle nå ut til alle. Det skulle ikke være noe krav om forkunnskaper for å kunne nyte gode kulturopplevelser. Denne innstillingen bar hun også med seg til arbeidet med Risør kammermusikkfestival, og til jobben som direktør for Rikskonsertene, som hun overtok i 2012.
Det var et stort spenn i Turids samfunnsengasjement – men det gikk en rød tråd gjennom det hele. Fra sangen på Utøya til tonene i Rikskonsertene. Fra kulturminister til korpsmamma og folkevalgt i Oslo. Det handlet om mulighet til deltakelse og involvering for alle. Her var kjernen i det Turid brant for.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Turid var klar for fortsatt politisk engasjement da hun gikk bort. Hun hadde vært åpen om sykdommen og takket ja til å stille til valg for Oslo Arbeiderparti i høstens kommunevalg. Hennes engasjement og vilje til å bidra var stort. Hun ble valgt inn, og gledet seg til å bidra i den videre utviklingen av hovedstaden i byutviklingskomiteen. Slik ble det dessverre ikke.
Turid var et menneske som var oppriktig glad i andre. Vi vil huske og gledes over engasjementet, latteren og smilet. Det var ikke noe tilgjort ved henne, hun hadde en ekthet og varme ved seg som var enestående.
I sorgen ved hennes bortgang kan vi også gledes over mange gode minner. Hun vil bli savnet av mange. Våre tanker går til sønnen Gabriel og hennes nærmeste familie.