Innenriks

– Erna Solberg setter sitt eget parti litt i skyggen

Erna Solberg har valgt å holde vennene nærme, men fiendene enda nærmere når hun i dag endret i regjeringen. – I dag har vi fått et sterkt mørkeblått stempel på regjeringsprosjektet til Erna Solberg, mener Dagsavisens politiske kommentatorer.

Statsminister Erna Solberg (H) (midten) presenterte sine nye statsråder på Slottsplassen onsdag. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) lengst til venstre. Bak fra venstre: landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp). Foran til høyre: klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H). FOTO: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix

Dagsavisens samfunnsredaktør Irene Halvorsen og kommentator Hege Ulstein mener Erna Solberg er ikke veldig overrasket over Per Sandberg og Sylvi Listhaugs nye roller. Antydningene på Solbergs nye regjering så de allerede i sommer.

– Jeg synes den største overraskelsen i dag er at kona til Christian Tybring-Gjedde, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, blir statssekretær i Olje- og energidepartementet. Jeg kjenner ikke til at hun har veldig mye erfaring fra olje- og energifeltet så det er lett å tenke seg at det er en håndsutstrekning til det mørkeblå «Tea Party»-miljøet Tybring-Gjedde tilhører i Frp, sier Hege Ulstein.

At Os-populære ordfører Terje Søviknes nok en gang ble forbigått mener Ulstein viser hvor viktig det har vært å få flere fra ytterste høyre fløy inn i regjering.

– Både Sylvi Listhaug, Per Sandberg og de nye statssekretærene Ronny Berg fra Finnmark og Smines Tybring-Gjedde fra Oslo representerer den mørkeblå delen av Frp. Listhaug vil få en mye mer fremtredende rolle nå som innvandrings- og inkluderingsminister. At nestleder Per Sandberg også kommer inn i regjering stadfester det. Mens Søviknes er godt plantet i sentrum av Frp og hadde han blitt ny minister ville han stått for det motsatte av Sandberg, sier Halvorsen.

BAKGRUNN: Her er den nye regjeringen

Ulstein og Halvorsen tror Erna Solberg i sommer tok en grundig vurdering av strategien videre. Og ikke minst hvordan hun skulle håndtere en regjeringspartner med så mange urokråker og hvordan stanse et regjeringssammenbrudd.

– Da Siv Jensen i valgkampen oppfordret lokalpolitikere i Frp til å sabotere regjeringens innvandringspolitikk og Erna Solberg svarte journalistene at det ikke var noe problem at Jensen gjorde det, fikk vi en pekepinn på hva hun valgte, sier Ulstein og legger til:

– Altså som Machiavelli: Holde vennene nærme, men fiendene enda nærmere. I dag har vi fått fem streker under det svaret. Det betyr at vi har fått et sterkt mørkeblått stempel på regjeringsprosjektet til Erna Solberg.

At nyutnevnt fiskeriminister Per Sandberg vil bli brakt til taushet med en statsrådsplass har ikke Ulstein noen tro på.

– Fiskegarnet vil ha så store masker og hull at Sandberg som nestleder vil fortsette å oppføre seg som en allroundpolitiker. Listhaug brukte også sin rolle som landbruksminister til å for eksempel snakke bredt slik som uttalelsene om godhetstyranniet i sommer, sier Ulstein.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Setter sitt eget parti i skyggen

Asylinnstrømningen til Europa har gitt vind i seilene til Frp.
– Statsminister Solberg velger nå å sette sitt eget parti litt i skyggen ved å la Frp med Listhaug som minister få ansvaret for innvandrings- og integreringspolitikken i Norge og dermed roe kritiske Frp-ere, sier Halvorsen.

– Det vi ser i den europeiske innvandringspolitikken nå er en slags «race to the bottom». Frp har vært med på å lede det feltet. Frp-ere har vært tydelig på at Norge skal ha den strengeste innvandringspolitikken, sier Ulstein.

– Vil Høyre støtte Erna og godta at det mørkeblå Frp vil få så stor makt?

– Det kan nok være vanskelig å akseptere dette for de verdikonservative kreftene i Høyre. Men samtidig så har Solbergs mannskap satt seg store mål for en sentralisering og effektivisering av Norge. De ser at de får gjort mye fra dag til dag bare ved å sitte i kontorene. Som politireformen til Anundsen og sykehusplanen til Høie. Kommunereformen har hatt en tøff start, men den er i gang. Også gjennomføringen av skattegrepene er en del av målene Høyre har satt seg. Med mange små skritt drar regjeringen viktige og irreversible grep som Høyres støttespillere i NHO, arbeidsgivere og næringslivet ser. Der leverer regjeringen og høyreministrene, Høie, Røe-Isaksen, Sanner – ja, også Siv Jensen, til partiets kjernevelgere, sier samfunnsredaktør Irene Halvorsen.

Halvorsen understreker at statsministeren ikke ensidig gir til Frp i denne omstokkingen av regjeringen.

– Høyre tar hardere grep om viktige felt når de overtar Arbeidsdepartementet i en tid med økende ledighet og sterke signaler om betydelig tøffere tider. Det er også Høyre som, gjennom arbeidsmarkedet, skal sørge for at asyl- og integreringspolitikken faktisk lykkes. Statsråd Hauglie får også det tunge ansvaret med å rydde opp i Nav, og få i gang tiltak også mot ungdomsledighet. Med unntak av Finansdepartementet, som Frp-leder Siv Jensen beholder, sitter Høyre nå på de fleste tunge departementene der Solberg ønsker strukturelle endringer – Kommunaldepartementet, Helsedepartementet, Arbeidsdepartementet – og på Kunnskapsdepartementet, som skal løfte oss inn i kompetansesamfunnet. Solberg lar Frp beholde det viktige Justisdepartementet, og arbeidet med å bedre norsk sikkerhet og beredskap. Samtidig setter hun inn en av sine viktigste statssekretærer – den stigende stjerna Marit Berger – inn i Justisdepartementet, som Sylvi Listhaugs hjelper.

– Hva vil skje med samarbeidet med Venstre og KrF nå. Det har ikke akkurat gått knirkefritt hittit?

– Det er Ernas dilemma. Når Erna har bestemt at hun vil gi det mørkeblå mer makt og gi Frp og Listhaug ansvar for innvandringspolitikken, vil det være interessant å se hvordan forholdet til Venstre og KrF utvikler seg, sier Ulstein.

LES OGSÅ: Dette mener organisasjonene om den nye arbeidsministeren

Samarbeidet med KrF og Venstre

Dagsavisens Hege Ulstein og Irene Halvorsen er spent på hvilken tone Frp-Listhaug legger seg på i samarbeidet med Venstre og KrF om innvandringspolitikken.

– Man kan si mye om Anundsen, men Listhaug er ikke kjent for å søke dialog og være imøtekommende. Erna vil få Listhaug på den ene siden og Venstre/KrF på den andre siden. Hvis Listhaug ikke planlegger å endre tone, sier Ulstein.

– Det vil også være interessant å se hva statsminister Erna Solberg velger å bruke sin offentlige taletid til. Om hun vil delegere ut hele innvandringspolitikken eller ta statsansvar og snakke om inkludering. Det vil i hvert fall være rart å ha stadige konferanser mot hatretorikk og samtidig la Frp fortsette å snakke om å Europas strengeste innvandringspolitikk, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: – Jeg har levert 100 prosent

Flinkere som byråkrat

Det er mange som er overrasket over at Tine Sundtoft blir byttet ut når hun kommer hjem fra Paris med en ny klimaavtale? Er dere overrasket?

– Sundtoft var en vellykket byråkrat, men ingen vellykket politiker. Den norske triumfen i Paris var i bunn og grunn en byråkrattriumf som hun fikk ta ære for. For det er det gode byråkrater gjør, la sjefen ta æren, sier Ulstein.

– Vidar Helgesen ble i fjor koblet på arbeidet med den nye norske klimastrategien. Regjeringens klimapolitikk ligger i skjæringspunktet mellom Norge og EU. Helgesen kan feltet og har kontakter i EU som han kan bruke som drahjelp, sier Halvorsen.

Halvorsen mener Helgesen har et helt annet forhold til Solberg enn det Sundtoft har hatt.

– Etter at vi har fått et ny klimaavtale er det også viktig at departementene må levere på klimatiltak: Helgesen er en politiker som har respekt hos Erna og når han skal rundt og banke på ministrenes dører så er det viktig med en politiker som har en innflytelse i kollegiet. Han har statsministerens øre på en måte som Sundtoft aldri klarte å få, sier Halvorsen.

– For Tine Sundtoft må det være kult å gå ut av regjeringen med en klare seier i baklomma. Det var en mye penere sorti for henne enn hvis det hadde blitt kollaps, sier Ulstein.