Innenriks

Telenor og ned

KOMMENTAR: Det tar flere tiår å bygge opp et godt omdømme. Det tar bare noe måneder å rive det ned.

Det stormer rundt ansettelsen av Telenors konsernsjef Sigve Brekke (midten), som erstatter for Jon Fredrik Baksaas (t.v.). Styreleder Svein Aaser (t.h.) ble sparket fordi han holdt tilbake informasjon om Vimpelcom-saken. FOTO: Berit Roald/NTB scanpix

Det har stormet rundt Telenor flere ganger uten at det har ødelagt bedriftens gode navn og rykte. Med Vimpelcom-saken, høringene i Stortingets kontrollkomité, Jon Fredrik Baksaas og Svein Aasers halvsannheter, utnevnelsen av Sigve Brekke til ny konsernsjef, den mannsdominerte ledelseskulturen og neglisjeringen av næringsminister Monica Mælands ønske om en kvinnelig toppsjef, har Telenors omdømme fått en kraftig smell.

Omdannelsen av det gamle Televerket til en internasjonal telegigant, er et eventyr i norsk industrihistorie på linje med Statoil og Norsk Hydro. Suksessen har ikke kommet av seg selv. Dyktige folk har drevet selskapet fram, godt hjulpet av ulike regjeringer. Selskapets historie er spennende med både oppturer og nedturer. Det gikk hardt for seg da Telenor på 1990-tallet ville fusjonere med svenske Telia. Fusjonen ble i sluttfasen stanset av sentrumsregjeringen Bondevik.

LES OGSÅ: Telenor lover 25 prosent kvinneandel i løpet av 2016

Telenors forsøk på å erobre telemarkedet i India holdt på å gå helt galt. Den indiske samarbeidspartneren havnet i en korrupsjonssak. Telenor kunne ha miste lisensene i Inda og tapt enorme pengesummer, hvis ikke regjeringen Stoltenberg hadde grepet inn og reddet bedriften ut av krisen.

Krise ble det også da Telenor ikke ville etterkomme næringsminister Trond Giskes ønske om at Telenor skulle forhindre at TV 2 havnet på utenlandske hender.

Telenor-ledelsen gikk offentlig ut mot sin hovedeier staten. Pressekonferansen til daværende styreleder Harald Norvik og konsernsjef Baksaas var en oppvisning i sivil ulydighet. En styreleder som offentlig går ut mot hovedeieren, legger hodet på blokken. Giske nølte da heller ikke med å fjerne styreleder Norvik ved første og beste anledning; den kommende generalforsamlingen. Forspillet til oppstyret med nachspielet på restaurant Lorry, bidro sterkt til å forsure klimaet mellom hovedeier og bedriftsledelsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen ting av dette kan likevel måle seg med det dramaet som rulles opp i Telenors hovedkontor på Fornebu, Telenor er nå et flaggskip uten solid styring. Styrelederen har fått sparken av næringsministeren. Den tidligere konsernsjefen har måtte trekke seg som rådgiver for ledelsen etter massiv kritikk for ikke å ha fortalt Stortingets kontrollkomité hele sannheten om Vimpelcom-korrupsjonen. Den nye konsernsjefen, Sigve Brekke, har permittert fire av topplederne mens etterforskningen for korrupsjon pågår. Selv er Brekke under press på grunn av juks med sin CV.

Det stormer rundt ansettelsen av Brekke. Alt tyder på at Brekke ble ansatt uten en god prosess. «Gutteklubben Grei» hadde bestemt at en mann, og ikke en kvinne, skulle ha jobben. Kvinnene når ikke til topps i de store bedriftene: Telenor, Statoil og Yara.

LES OGSÅ: Telenor-styreleder Svein Aaser ute med umiddelbar virkning

Det er frekt og arrogant av Telenors styre at det ikke la opp til en ansettelsesprosess som sørget for at kvinner kom til finalerunden. Det går ikke an for et styre å være så politisk tonedøv at det ikke hørte næringsminister Monica Mælands signal om at en kvinne burde få toppjobben. Styreleder Svein Aaser må ha hørt det. Han ringte Stats­ministerens kontor og flere politikere i Stortinget etter utnevnelsen av Brekke for å forsikre politikerne om at kvinner var vurdert til jobben.

Ansettelsen av Brekke er blitt en belastning for Telenor. Det kommer mer. Stortingets kontrollkomité skal til bunns i Vimpelcom-korrupsjonen. Hvem visste hva, og hvorfor holdt den tidligere ledelsen informasjon tilbake for komiteen? Kontrollkomiteen har gått med på Riksadvokatens henstilling om å utsette høringen i noen måneder. For Telenor er ikke det noen fordel. Telenors omdømme blir ikke bedre av at saken trekker i langdrag.

Arne Strand

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen