Innenriks

Går av som styreleder i Telenor

Svein Aaser trekker seg som styreleder i Telenor med umiddelbar virkning.

Bilde 1 av 2

Av: Sofie Prestegård og Kristin Fredriksen

Ifølge Telenor trekker Svein Aaser seg på grunn av en uenighet mellom Aaser og Næringsdepartementet:

– Det har vært uenighet mellom meg som styreleder, og departementet rundt håndteringen av VimpelCom-saken. Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg, sier Aaser.

– Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding på departementets hjemmeside.

Bakgrunnen er styrets håndtering av den såkalte VimpelCom-saken. Telenor er en av aksjeeierne i mobilselskapet VimpelCom, ifølge pressemeldingen.

Solberg informert

Statsminister Erna Solberg ble, etter det Dagsavisen forstår, informert i slutten av forrige uke. Siden er statsministeren, via sine nærmeste medarbeidere, blitt løpende orientert. Det skjedde etter at næringsminister Monica Mæland (H) forrige fredag fikk nye og alvorlige opplysninger i VimpelCom-saken. Det var Telenors styreleder Svein Aaser som muntlig informerte Mæland. Telenor ble umiddelbart avkrevd å levere informasjonen skriftlig. Den informasjonen havnet på næringsministerens bord onsdag.

Når burde du egentlig hatt denne informasjonen?

– For lenge siden og iallfall i desember i fjor, sier næringsminister Monica Mæland (H) til Dagsavisen.

Det betyr at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité etter næringsministerens mening kunne hatt mer – og mer sannferdig – informasjon på bordet, under høringen om Telenor- og VimpelCom-saken i Stortinget i januar i år.

– Alvorlig og overraskende

Leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap), er klar i talen.

– De nye opplysningene fra Telenor om VimpelCom-saken er overraskende, svært alvorlig og skuffende. Det blir helt nødvendig for Stortinget å statuere et eksempel, slik at vi aldri opplever noe slikt igjen, sier Kolberg til Dagsavisen.

Han understreker at det ikke betyr forholdet til næringsminister Mæland, men:

– Det må sies ifra på en slik måte, at hele det politiske og forretningsmessige miljø nå forstår at vi skal ikke ha slike forhold.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mottok fredag et brev fra næringsministeren om den alvorlige saken. I et vedlegg til brevet, ligger redegjørelsen Telenor ga skriftlig til Næringsdepartementet onsdag. Dette vedlegget ønsker ikke Kolberg å si noe om, eller gi innsyn i.

– Jeg verken kan eller vil si noe om innholdet. Dette er hemmelig, av hensyn til politietterforskning av saken i flere land. Økokrim har jo også bedt om det, påpeker Kolberg.

Da Stortinget rett før sommeren sluttbehandlet VimpelCom-saken, etter høringen i januar, uttalte Kolberg at han ikke trodde man var kommet til bunns i saken.

– Informasjonen vi har fått nå, dokumenterer det. Det blir derfor helt nødvendig med ny behandling i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og første mulighet er neste tirsdag, sier Kolberg.

– En håpløs situasjon

Nyheten om at Telenors styreleder går på dagen sendte aksjen nedover på Oslo Børs. Lederen av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) mener Telenors håndtering av VimpelCom-saken har vært skadelig for Telenors rykte.

– Saken i seg selv, og selskapets håndtering, har vært en belastning for Telenor og deres omdømme, sier han.

Telenor har ønsket å selge seg helt ut av VimpelCom, uten lyktes.

– Det er jo en håpløs situasjon. Selskapets tillit er tynnslitt, og det er vanskelig også for andre. Men det jeg har vært kritisk til hele tida, er at man valgte å gå inn i et selskap i et så krevende land. At man setter seg selv i en eierskapssituasjon i et slikt land, der man ikke har hatt kontroll, sier Pollestad.
Senterpartiet ønsker sterkere kontroll med eierskapsbiten av den nordiske delen av Telenor, men er positive til nedsalg i den øvrige utenlandssatsingen.

– Den nordiske delen understøtter infrastruktur i Norge, men for oss ikke viktig å ha offentlig eierskap av den biten som har kunder i India, Myanmar, Bangladesh, sier Pollestad.

Ifølge Mæland er det både det faktum at Telenor informerte Næringsdepartementet så sent, samt informasjonens alvorlige karakter, som gjør at hun ikke lenger har tillit til styreleder Svein Aaser. Hva slags informasjon dette dreier seg om, vil hun ikke fortelle.

–  Dette er en stor og alvorlig sak som etterforskes av politimyndigheter i tre land, sier Mæland til Dagsavisen.

Resten av Telenor-styret blir sittende. Foreløpig.

–  Styret har gjort en for dårlig jobb i denne saken. Men utnevning av styret skjer i en prosess der nominasjonskomiteen fremmer forslag for bedriftsforsamlingen, som vedtar styrets sammensetning. Nominasjonskomiteen ble varslet i dag tidlig, og trer sammen for å finne en etterfølger til Aaser snarest mulig.

Les også: Advarte mot Vimpelcom-korrupsjon i 2010

Redertopp: Ryddig av ministeren

– Dette er ryddig og tydelig av næringsminister Monica Mæland (H) hvis hun mener at styret har tilbakeholdt informasjon, sier Elisabeth Grieg til Dagsavisen.

Den profilerte redertoppen har tidligere i år vært svært kritisk til Telenors styreleder, ikke minst knyttet til viljen til å lete også blant kvinner i jakten på kandidater til å etterfølge Fredrik Baksaas på toppen av Telenor. Grieg konstaterer at næringsministeren «ikke brukte den anledningen» til å bytte ut Aaser.

– Men tilliten var nok tynnslitt, mener Grieg.

Nå avsettes imidlertid Aaser for noe helt annet, nemlig tilbakeholdelse av informasjon knyttet til selskapet VimpelCom. Næringsministeren kan selv ha feilinformert Stortinget, etter mangelfull eller feil informasjon fra Telenor.

–  Når det dukker opp informasjon som er graverende, er dette regjeringens verktøy: Å uttrykke mistillit og slik sett avsette styreleder, sier Elisabeth Grieg til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Valgte mann som ny toppleder

Det stormet rundt Svein Aaser da han ikke fant en kvinnelig toppsjef etter Jon Fredrik Baksaas. Aaser og styret gikk for Sigve Brekke (55), til tross for at næringsminister Monica Mæland (H) ga klare signaler om at Telenor-styret skulle se etter en kvinne.

I juni erfarte Dagsavisen at Telenor-styret tok i bruk det danske hodejegerfirmaet Egon Zehnder, som utarbeidet en «short-list» med 12 aktuelle navn til lederjobben. Flere uavhengige kilder sier til Dagsavisen at kun én av disse skal ha vært en kvinne. En annen kilde tett på prosessen sier imidlertid at det var flere kvinner inne til intervju. Hodejegerfirmaet vil ikke bekrefte eller avkrefte at de har vært inne i prosessen.

Styreleder Svein Aaser nekter da å svare på hvor mange kvinner som var aktuelle. Aaser sier det var kvinner med i prosessen, men vil ikke være konkret på hvor mange kvinnelige kandidater som ble kalt inn på intervju kontra menn.

Les også: Hun er unntaket i statlige selskaper

Dette er VimpelCom-saken

Telenor kjøpte i 1998 det russiske mobilselskapet VimpelCom som en plattform for å kunne gå inn i tidligere Sovjet-republikker.

Telenor havnet i en bitter strid med den russiske oligarken Mikhail Fridman som fire år senere kom inn som partner i VimpelCom, men endte opp som stabil minoritetspartner i selskapet som har ekspandert til 14 land.

Telenors daværende administrerende direktør Jon Fredrik Baksaas satt i VimpelComs styre fra 2010 til desember i fjor. Baksaas gikk av som Telenor-sjef i juni i år. Telenor varslet 5. oktober i år at selskapet vil selge sin eierandel i VimpelCom på 33 prosent.

I fjor høst ble det kjent at VimpelCom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et gibraltisk postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan. Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget behandlet saken. Telenor fikk kritikk av komiteen for manglende innsats mot korrupsjon i VimpelCom, men komiteen konkluderte i mai i år med at det fortsatt var et åpent spørsmål om det hadde foregått korrupsjon i selskapet. (NTB)