Innenriks

Ryker røyken?

Ikke alle stumper røyken på den store sluttedagen.

Dag Heradstveit (58) har jobbet i militæret i 38 år og røyket like lenge. For han har røykingen blitt en del av hans image.

– Jeg har ikke dødd av verken kuler eller røyk, sier han.

På den store sluttedagen er det ikke alle som har tenkt å stumpe røyken. Heradstveit er en del de 13 prosent av befolkningen som røyker fast. 9 prosent røyker av og til. Det utgjør hele en million mennesker. I tillegg snuser rundt 9 prosent i Norge.

LES OGSÅ: Én av tre røyker eller snuser

Teknikker

Nå rekker Helsedirektoratet ut en hjelpende hånd. De gjør seg tilgjengelig på Facebook, app og telefon for tobakksbrukere som vil slutte.

I gjennomsnitt taper en person som dør av røyking, elleve leveår. I 2010 anslås det at 6.600 dødsfall kunne tilskrives røyking.

Heidi Nielsen (55) har på sin side røyket i 40 år. Etter å ha blitt diagnostisert med kols, har hun flere ganger forsøkt å slutte. Nå har hun heller valgt å trappe ned, røyk for røyk.

– Det er vanskelig å slutte helt fordi røyk er så avstressende, sier hun.

Linda Granlund er divisjonsleder i Helsedirektoratet. Granlund forteller at den avstressende effekten er en illusjon fordi den bare utsetter stressfølelsen til neste røyk eller snus.

– Avslapningsteknikker er langt mer givende for stressmestring, sier Granlund.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Gjør som han vil

I fjor var det 2.500 som meldte seg på arrangementet på Facebook-siden og gjorde et slutteforsøk. Nielsen utelukker ikke at hun skal gi det et forsøk. Heradstveit lar seg på sin side ikke rokke. Han forteller at han tar vare på helsen ved å være fysisk aktiv og passer på å holde seg utendørs så mye som mulig.

– Ellers lar jeg meg ikke påvirke av disse kampanjene som prøver å sette press på røykere, sier han.

Unngår stigmatisering

Granlund fastslår at mange røykere føler seg stigmatisert og at stigmatisering ikke motiverer til røykeslutt.

– Vi har forsøkt å informere om sluttetilbud og være tilgjengelige for dem som ønsker å slutte, sier hun.

Divisjonslederen mener at det viktigste for å slutte med tobakk er vilje og motivasjon fra brukerne selv. Hun legger til at mange har en følelse av at det er umulig å slutte etter å ha forsøkt alt, men at hun også har vært borti mange gode sluttehistorier folk har delt på sluttedagen. Hun har noen tips til røykere som vil slutte.

– En fin øvelse er å skrive ned hvorfor man vil slutte. Det er lurt å sette en dato som markerer ditt nye, tobakksfrie liv. Og så er det smart å forberede tiltak mot tobakkssuget på forhånd, sier Granlund.

Heradstveit er overbevist om at sluttedagen ikke er for han, men han utelukker ikke helt at det finnes en røykeslutt for han også. Heradstveit forteller at hunden Jack ikke er særlig glad i røykinga hans.

– Kanskje han klarer å få meg til å slutte?

LES OGSÅ: Helsedirektoratet med ny taktikk mot røyking