Innenriks

Solhjell går av som nestleder i SV

– Jeg har over tid slitt med motivasjonen.

Bård Vegar Solhjell har informert landsstyret i SV om at han ønsker å trekke seg som nestleder. FOTO: NTB scanpix

Bård Vegar Solhjell har informert landsstyret i SV om at han ønsker å trekke seg som nestleder i partiet på neste landsstyremøte i november, melder NTB.

– Jeg har over tid slitt med motivasjonen, og jeg vurderte å gi meg som nestleder i forkant av landsmøtet, men valgte da å fortsette for å få kontinuitet i ledelsen, sier Solhjell i en pressemelding.

Solhjell sier at tiden er inne for fornye ledelsen.

– For et år siden slet SV, og jeg ville ikke bidra til problemene med å trekke meg. Nå er vi nettopp ferdig med en valgkamp i forsiktig framgang, og da er det lettere å tre tilbake, sier han.

– Det er bedre for SV at nye og friske krefter kommer inn nå, enn rett før neste valg, fortsetter han.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Lysbakken: – En ressurs

SVs leder Audun Lysbakken sier Solhjell har vært en «enorm ressurs» for partiet.

– Han er en modig og visjonær politiker. Jeg er svært takknemlig for det gode samarbeidet vi har hatt i de årene vi har ledet partiet sammen, sier Lysbakken til NTB.

Solhjell er valgt inn på Stortinget for perioden 2013 til 2017. Han har vært sentralstyremedlem i SV siden 1999. Fra 2001 til 2005 var han SVs partisekretær. Han ble valgt til nestleder i 2007 og var SVs parlamentariske leder fra 2009 til 2012.

Solhjell var også kunnskapsminister i den rødgrønne regjeringen fra 2007 til 2009 og miljøvernminister fra 2012 til 2013.

I kjølvannet av en kronikk i Dagsavisen i fjor tok enkelte SV-ere tatt til orde for at Solhjell bør byttes ut.

LES OGSÅ: Nå starter Lysbakken jobben mot makt i 2017

– Overraskende

– Dette var overraskende. Lederen og nestlederne går av normalt på landsmøtet og ikke på landsstyremøte, sier politisk kommentator i Dagsavisen Arne Strand.

Strand peker på at Solhjell ble gjenvalgt på landsmøtet for et halvt år siden og mener han derfor burde ha ventet til neste landsmøte.

– Nå gir det inntrykk av at SV er i større krise enn det virkelig er. På den annen side gir dette mulighet for fornyelse, sier Strand.

LES OGSÅ: Tre trivelige herrer - Stein Ørnhøi mener MDG, Rødt og SV bør slå seg sammen