Innenriks

Høyrevinden har snudd

KOMMENTAR: Ap og Jonas Gahr Støre har gjort et kjempevalg. Det beste på 28 år.

Se valgresultatene for landet og hovedstaden nederst i saken!

De første prognosene ved 21-tida tydet på at regjeringspartiene Høyre og Frp går klart tilbake. Frp havner under 10 prosent, mens Høyre faller under 24 prosent. Hadde kommunevalget vært en folkeavstemning om den blåblå regjeringens innsats gjennom to år, hadde det vært enkelt å slå fast at det store flertallet av velgerne har vendt tommelen ned for regjeringen. Høyrevinden som brakte Erna Solberg og Siv Jensen inn i regjering for to år siden, har snudd. Dette lover dårlig for muligheten for gjenvalg av den blåblå regjeringen ved stortingsvalget om to år.

LES OGSÅ: De Grønne og Ap innfrir, krisetall for Frp

Ap har grunn til å juble over resultatet. Meningsmålingene tydet på at partiet tapte valgkampen. Ap gikk inn i valgkampen med en oppslutning på 34 prosent og falt ifølge målingene med nesten ett prosentpoeng i uka gjennom valgkampen. Valgresultatet ble mye bedre. Aps berømte valgkampmaskin besto prøven. I går kveld lå partiet an til å gjøre sitt beste kommunevalg på 28 år.

Valgresultatet tyder på et slags comeback for de mindre partiene på sentrum/venstre-siden. Tida for mindre partier er ikke ute. Det går ikke mot et topartisystem her i landet med Ap og Høyre i dominerende hovedroller. Det blir fargerikt i landets kommunestyrer de neste årene. Trolig også i Stortinget om to år. Og bra er det. Et langstrakt land som vårt med store kulturelle, sosiale og geografiske forskjeller, trenger flere partier for at de folkevalgte forsamlingene skal kunne speile folkemeningen på en demokratisk måte.

LES OGSÅ: Det går mot maktskifte i Oslo

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande skal prise seg lykkelig over at de ikke gikk inn i Solberg/Jensen-regjeringen for to år siden. De hadde druknet i et blått hav hvis de hadde blitt med i regjering. I valgkampen har begge fått vist seg fram med egen politikk. Knut Arild Hareide har vært god og er av flere trukket fram som en vinner. I fjernsynsdebattene var han en av de beste.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) står fram som en klar valgvinner, riktig nok i liten målestokk. Ved kommunevalget for fire år siden var partiet så lite at det havnet i kategorien «andre partier» under opptellingen valgnatta. Nå har partiet fått sitt nasjonale gjennombrudd. MDG og Rasmus Hansson kan se fram til stortingsvalget om to år. Hans enmannsgruppe blir da trolig forvandlet til en mellomstor partigruppe. Miljøpartiet kan havne i en vippeposisjon og få avgjørende innflytelse på valget av statsminister.

LES OGSÅ: Partilederne prikket inn toppformen

SV og Audun Lysbakken svingte seg opp de siste fjorten dagene av valgkampen da flyktningkata¬strofen i Europa kom på dagsorden. I motsetning til Jonas Gahr Støre som viklet seg inn i en uheldig allianse med Erna Solberg om Syria-flyktningene, tok Lysbakken den ledige opposisjonsrollen i flyktningpolitikken. Det hjalp Lysbakken at han fikk følge av KrFs Knut Arild Hareide og Venstres leder Trine Skei Grande. Den tidligere asyl- og flyktningopposisjonen i Stortinget har gjenoppstått, nå også med Miljøpartiets Rasmus Hansson på laget.

Statsminister Erna Solberg gjorde en god valgkamp. Hun har reist land og strand rundt med bil, båt og helikopter. Solberg har også vært god i fjernsynsdebattene. Som forgjengeren Jens Stoltenberg, får hun naturlig autoritet gjennom rollen som statsminister.

Men det hjalp altså ikke på resultatet. Høyre er en taper.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Se valgresultatene for Norge som helhet her: