Innenriks

Historisk resultat for De Grønne

Forvarslene som tilsa at MDG skulle gjøre et brakvalg, ble oppfylt til fulle. Vi har snakket med Rasmus Hansson – og mannen som kan bli ny ordfører i Oslo, Shoaib Sultan.

Bilde 1 av 2

Av Tor Sandberg og Sofie Prestegård

Da de første nasjonale tallene ble offentliggjort klokka 21.00 i går kveld, viste den en oppslutning for Miljøpartiet De Grønne (MDG) på hele 5,4 prosent, mot bare 0,9 prosent ved forrige lokalvalg.

– Hvis dette holder seg er det et fabelaktig resultat. Men vi holder ett bein på jorda fortsatt, var den første reaksjonen til Rasmus Hansson, nasjonal talsperson for MDG.

På partiets valgvake i Mesh Café i Tordenskiolds gate i Oslo sentrum, ville ikke jubelen noen ende ta.Ved forrige stortingsvalg fikk MDG 2,8 prosent oppslutning, noe som sikret Hansson partiets første og så langt eneste stortingsplass.

Tidligere på valgdagen, uttalte Hansson til Dagsavisen at han «ville være kjempefornøyd med en valgresultat over 4 prosent».

– Det er ikke mange månedene siden det var et stort, hårete mål. Kommer vi langt opp på 3-tallet, vil også det være en virkelig god utvikling for partiet, sa Hansson da.

Etter nasjonale meningsmålinger som har gitt MDG en oppslutning på opp mot 6 prosent, var Hansson da forberedt på «en dupp» i oppslutningen.

– Det konvensjonelle politiske Norge har i slutten av valgkampen i stor grad gjort en innsats for å stikke kjepper i hjula for oss, både politiske kommentatorer, finansfolk og avisledere.

KOMMENTAR: Høyrevinden har snudd (Arne Strand)

– Viktigere enn prosenter

Hansson mener partiet han leder nå har lagt et godt grunnlag «for neste fase av utviklingen», stortingsvalget i 2017.

– Mye viktigere enn prosenter ved dette valget,  er at vi kommer inn i mange nye kommunestyrer. Da får vi anledning til å sette et grønt preg på politikken i mange kommuner og fylker, og vi får trent opp en garde som kommer til å være erfarne lokalpolitikere når vi nærmer oss neste stortingsvalg, påpeker Hansson.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Stian eller Raymond?

Prognosene for Oslo i 21.30-tida viste en oppslutning for MDG på formidable 8,8 prosent.

Dermed unngikk lokallaget at mange grønne sympatisører valgte sofaen. En meningsmåling offentliggjort i Aftenposten 10. september, ga MDG i Oslo en oppslutning på 9,7 prosent. Aldri før har MDG fått så stor oppslutning i noen av Aftenpostens Oslo-målinger.

Ved forrige lokalvalg fikk MDG 2,47 prosent oppslutning i hovedstaden.

– Jeg er veldig glad, vi har gjort en fantastisk valgkamp, sier lokallagets førstekandidat, Lan Marie Nguyen Berg, til Dagsavisen.

I dag har MDG en enslig representant i Oslo bystyre. Nå blir partiets bystyregruppe styrket med flere representanter, hvis prognosen holder seg. Om det blir sittende byrådsleder Stian Berger Røsland (H) eller utfordreren Raymond Johansen (Ap) som vil få deres støtte, er fortsatt uvisst.

– Vi holder alle muligheter åpne. Verken Høyre eller Ap kommer til å få noe hvis de tror vi er på høstsalg. Det er åpenbart at vi kommer til å selge oss dyrt for å sikre gjennomføring av egen politikk. Det kommer vi ikke til å fire på, sier Hansson.

Sultan: Vi har mange krav

Shoaib Sultan er MDGs ordførerkandidat i Oslo.

– Høyre har sagt at de vil forhandle med dere, og har allerede tilbudt dere ordførersete. Holder det for MDG?

– MDG har, og kommer til å ha, en rekke krav. Vi forhandler når vi starter forhandlingene.

– Kommer dere til å forhandle med både Høyre og Arbeiderpartiet?

– Nei, vi forhandler bare med en, men vi har sonderinger med begge først. Basert på det rammeverket vi kommer frem til i sonderingene, kommer vi til å forhandle med en av dem.

– Kan sonderingene begynne allerede i dag?

– Det er litt vanskelig å si. Vi tør ikke å starte før alle stemmene er talt opp. Vi starter med samtalene når vi starter med dem. Vi beslutter ikke i forkant at nå starter vi med forhandlinger, det gjør vi når vi kan.

– Hva vil være de viktigste kravene?

– De vil komme i forhandlingene, svarer Sultan.

Til slutt gjentar ordførerkandidaten noen av kjernesakene fra valgkampen.

– Vi vil bedre bylufta med færre biler, vi vil ha sammenhengende sykkeveier, bedre kollekivtrafikk, menneskevennlige byrom og vi gikk til valg på å sette klima og miljø høyere opp på kommuneplanen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: