Innenriks

Sjekk hvordan partienes valgkampmateriell scorer nå!

Sist avdekket Framtiden i våre hender barnearbeid. Nå ser de en viss bedring.

1 av 9

Se svarene fra partiene i bildeserien over!

– Jeg syntes det er bra fremgang å se. Det generelle bildet er at partiene har fokus på etikk og miljø, og har begynt å stille krav til sine leverandører, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Det er to uker igjen til valget, og landet rundt står politikere og lokale tillitsvalgere på stand, gjør hjemmebesøk og aksjonerer for å få fram sin politikk. I det arbeidet er valgkampmateriell alltid en viktig faktor, om det er T-skjorter, pamfletter, sukkertøy eller andre gaveartikler.

Dagsavisen har bedt alle de store partiene fortelle hvor de har bestilt sitt valgkampmateriell fra, og hvorvidt miljøhensyn og etiske hensyn har vært en faktor når de har bestilt sitt materiell. Svarene, som imponerer Framtiden i våre hender, kan du se i bildekarusellen øverst i saka.

LES OGSÅ: – Stakkars SV og MDG som må amarbeide med Raymond Johansen

Barnearbeid

Før stortingsvalget for to år siden gjennomgikk FIVH sammen med TV 2 Hjelper deg alt valgkampmateriellet til partiene, gjorde grundig research og til og med stikkprøver på fabrikkene til leverandørene. Den gangen var ikke resultatene like imponerende.

– Vi fant ut at hos et av partiene var det svært sannsynlig at materiellet var produsert på en fabrikk der det foregikk barnearbeid. Det var også grunn til å tro at arbeidsvilkårene ikke var helt patente hos flere av de andre partiene. Da gjorde vi ganske tilfeldige kontroller. Mange partier snakket da om at ulike sertifikater var viktige, men nå virker det som flere har skjønt at det ikke er nok. Papirer og dokumentasjon kan ofte være fabrikkert. Det var nok en vekker forrige runde, som har bidratt til å høyne nivået på dette.

Dagsavisen har bedt FIVH om å kåre vinnere og tapere blant partiene, men det har vist seg vanskelig da vi ikke har utarbeidet noen tydelige, felles vurderingskriterier. Det virker også som partiene har brukt ulik tid og energi på å svare på vår forespørsel. Likevel kan Hermstad peke på enkelte partier han særlig lar seg imponere over.

LES OGSÅ: Innkjøpere pruter ned lønningene

Vinnere og tapere

– Jeg syntes Venstre har valgt en god leverandør, og Rødt ser ut som de har funnet en god løsning. De er blant partiene som har forbedret seg. De Grønne ser ut til å ha en god policy, og jeg vil også trekke fram Arbeiderpartiet, sier Hermstad.

Han mener Høyre er litt for omtrentlige i sitt svar, og at det at de «handler i henhold til lover og regler» ikke er nok, at han forventer seg noe mer. 

– SV ser ut til å ha valgt en leverandør som er helt grei, men de andre er hakket bedre. Det mest skuffende er det knappe svaret fra FrP, som ikke er spesielt relevant i forhold til hva det spørres om. Når det gjelder KrF ser det bra ut, men de kunne vært enda mer åpne. Det er mulig KrF har en leverandør som leverer Fairtrade og fra økologisk produksjon, men jeg klarer ikke se det. De skriver at de har valgt en leverandør som jevnlig er på fabrikken, og som kjenner vilkårene. Det er bra, sier Hermstad.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Stadig bedre

Alt i alt er Hermstad ganske godt fornøyd, og sier at om man er opptatt av etikk og miljø er det alt i alt tryggere å dra på seg en t-skjorte fra et parti enn å kjøpe en trøye på en billig klesbutikk.

– Totalt sett er partiene med på å dra dette i riktig retning, men de burde gått enda leger. Jeg skulle gjerne sett at flere var oppe blant de beste, med økologisk produksjon, fairtrade og full åpenhet om alle leverandører. Men partiene har flyttet seg, og på to år har de blitt noen hakk bedre, sier han.