Innenriks

Ap og KrF sier ja til lærernorm

Arbeiderpartiet og KrF ønsker begge å innføre en norm for lærertetthet i skolen. – Useriøst, sier Frp.

Trond Giske (Ap) vil ha nasjonal norm for lærertetthet. FOTO: FREDRIK BJERKNES

I går skrev Dagsavisen at flere norske storbyer har lav lærertetthet. Utdanningsforbundets leder, Ragnhild Lied, tok til orde for en nasjonal minstestandard for hvor mange elever det skal være per lærer.

LES OGSÅ: – Barna lærer å lese feil

– Likeverdig

Både Arbeiderpartiet og KrF støtter Lieds forslag om lærernorm. Utdanningspolitisk talsperson i Ap, Trond Giske, er klar på at en lærernorm er viktig for partiet, uten at den er konkretisert noe mer enn det.

– Den nasjonale normen må vi se på fram mot valget 2017, sa Giske til Klassekampen.

Anders Tyvand representerer KrF i utdanningskomiteen på Stortinget. Han meneren norm vil være med på å sikre et bedre skoletilbud til alle.

– For å sikre alle barn et likeverdig skoletilbud over hele landet, må vi både gi kommunene penger nok til å prioritere skolen, og stille krav om at de ansetter nok lærere, sier han.

Han mener tiltaket er spesielt viktig for de elevene som trenger mest oppfølging i skolehverdagen.

– Økt lærertetthet er spesielt viktig for de elevene som er faglig svake, sier han.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Useriøst

Fremskrittspartiet er derimot ikke overbevist om at en nasjonal norm er veien å gå, og støtter regjeringspartner Høyre, som mener det bør være opp til kommunene selv å vurdere hvor det er størst behov for lærerressursene.

– Dette er useriøst av flere grunner. For det første er det faktisk lite sammenheng mellom lærertetthet og hvor flinke elevene blir, sier Frp-representant i utdanningskomiteen på Stortinget, Bente Thorsen.

Hun mener også at forslaget ikke er praktisk gjennomførbart.

– Det er praktisk umulig å gjennomføre med kvalifiserte lærere, som det allerede i dag er et stort underskudd på. Har Utdanningsforbundet tenkt til å trylle fram flere tusen nye lærere? spør hun.

LES OGSÅ: Fikk 90.000 glad-sms-er fra lærer'n