Innenriks

80 sover rett på gulvet

– Vi er helt kvalme av dette stedet, sier Ayazhan Jahangir og Bahzad Samadi. I fem døgn har de ventet på å få registrert seg som asylsøkere i Norge. Nettene har de tilbrakt på gulvet i venteværelset til Politiets utlendingsenhet.

Bilde 1 av 4

– Vi bistår asylsøkerne så godt vi kan, men det er absolutt ikke et politianliggende å innlosjere asylsøkere, sier politioverbetjent Jørgen Granberg i Politiets utlendingsenhet (PU).

PU kan greie å ta unna 50 asylregistreringer om dagen, men med 70 nyankomne hver dag hoper det seg opp.

Når Dagsavisen er på besøk teller vi 35 asylsøkere ute i «luftegården». Noen forteller at de har overnattet på gulvet i venterommet i en uke. En gruppe eritreere klager over at de fryser om natta.

PUs registreringslokaler er ikke et asylmottak, men et kontorlokale hvor mennesker kommer for å registrere en asylsøknad. PU har verken mandat eller lokaler for å tilby overnatting. Det er ingen sofa eller senger på venterommet, kun to dype stoler og sammenlenkede plaststoler i rekker.

LES OGSÅ: Dette flykter eritreerne fra

– Det er utenfor vårt ansvarsområde. Samtidig har vi ikke ønsket å stenge døra for asylsøkere, spesielt ikke barn. Det er helt frivillig å oppholde seg her. Asylsøkerne som har bekjente kan overnatte hos dem uten å miste sin plass i køen. Da ringer vi dem, sier Granberg.

– Hvem har ansvaret for å innlosjere asylsøkerne mens de venter på å registrere seg da?

– Det vet jeg strengt tatt ikke. Noen oppover i systemet. Det er i alle fall ikke en politi­oppgave, sier Granhaug.

Dagsavisen har siden midten av forrige uke søkt PU om tillatelse til å få komme inn i det overfylte venterommet og dokumentere forholdene. Det avslår PU.

LES OGSÅ: – Meningsløs norsk debatt om flyktninger

«Må få ro»

– Vi tilrettelegger ikke for journalister på venterommet på så kort varsel. Det er asylsøkeres første møte med Norge og vi ønsker at de får ro i denne situasjonen.

Det sier kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i PU. Hun foreslår at Dagsavisen i stedet tar bilder av lokalene fra utsiden, og viser til at vi tok foto av venterommet i vår. Heller ikke da fikk vi «forstyrre», snakke med eller ta bilder av asylsøkerne som lå og sov på de ubekvemme plaststolene.

LES OGSÅ: Høyre om i Danmark

Frivillige deler ut mat

I en halvtime tre ganger om dagen, låses asylsøkerne ut av venterommet til «luftegården» utenfor PUs lokaler. Det er der Dagsavisen treffer en gruppe kvinner og menn fra Eritrea, en enslig kvinne fra Afghanistan, en gravid kvinne og hennes mann fra Etiopia, unge menn fra Hviterussland, Iran, Irak, Myanmar, Bosnia og Albania. Andre henger ut av vinduene på venterommet i andre etasje.

Her er også Mona Bentzen som deler ut kylling og ferskt brød. Bentzen er med i Annex, en kunstnergruppe på fire som jobber for en human og solidarisk holdning til den globale flyktningkrisen.

Grunnen til at Bentzen har med middagsmat, er at den eneste maten asylsøkerne får er brødskiver, sjokolade- og marmeladepålegg. Og en vannkoker til å lage te og kaffe.

– Jeg viste en asylsøker fra Afghanistan veien hit og begynte å snakke med dem som sto utenfor. Jeg ble forferdet over forholdene vi tilbyr nyankomne mennesker på flukt. Menn og kvinner sover i et overfylt rom, rett på gulvet, bare med et tynt fleeceteppe over seg. Det er kun do med vask her, ingen dusj. Med så mange mennesker på ett sted i flere døgn er det uholdbart, sier Bentzen.

Siden forrige uke har Bentzen og hennes hjelpere vært oppom PU daglig med mat til asylsøkerne: ris, laks, kylling, pizza og frukt. De har også fulgt asylsøkere til legevakta, kjøpt hodepinetabletter, skabbkur, tannbørster og tannkrem.

– Først var politiet skeptiske, nå blir vi tatt godt imot, sier Bentzen.

– Vårt apparat ikke er lagd til å ta imot, intervjue og registrere så mange asylsøkere av gangen. Det er greit at folk bryr seg. Ingen er tjent med at det er sånn, er politioverbetjent Jørgen Granbergs kommentar til den frivillige matutdelingen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Barn prioriteres

– Hovedårsaken til at voksne må overnatte på venterommet er at barn og barnefamilier blir prioritert for registrering, sier kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i Politiets utlendingsenhet (PU).

– Utlendingsdirektoratet skal gi husly til asylsøkere, men da må de først være registrert av PU, sier Max Demuth, fungerende avdelingsdirektør i region- og mottaksavdelingen i UDI.

– I sommer har vi stilt midlertidige plasser på Refstad til disposisjon for enslige mindreårige asylsøkere og barnefamilier med kun forenklet registrering, slik at de skal få et ordentlig sted å sove mens de venter på å få sin søknad fullstendig registrert, sier Demuth.

Mer fra Dagsavisen