Terroristen Anders Behring Breivik sendte i 2014 ut brev til en rekke forskere og journalister, med forespørsel om å forske på han eller intervjue han.
To av dem som takket ja til forespørselen var ekstremismeforsker Lars Gule og hans kollega Øystein Sørensen. De forsøkte å avtale et møte med Breivik allerede i mai 2015, men det møtet ble aldri noe av.
– Vi fikk ingen grunn for hvorfor han ikke ønsket å møte oss, han svarte bare ikke på våre henvendelser. Vi foreslo konkrete datoer for fengselet i mai i fjor, men da var så vidt vi forsto Breivik opptatt med eksamen. Han foreslo aldri noen alternativ dato, og vi hørte aldri noe mer, sier Gule til Dagsavisen.
LES OGSÅ: Forsker på Breivik-avhør
Eksamen
Anders Behring Breivik søkte opptak til statsvitenskapsstudier på Universitetet i Oslo høsten 2014, men ble ikke tatt opp, da han ikke hadde fullført videregående skole. Det var angivelig disse eksamenene Breivik tok de datoene Gule foreslo å møtes. Da Breivik sendte ut intervju-invitasjonene ble det diskutert hvorvidt det var forskningsetisk forsvarlig å intervjue terroristen til bruk i forskning, noe Gule da var klar på at han mente det var. Samtidig forsøkte Breivik å legge premissene for forskningen. Det mente Gule ikke var greit, noe han tror var deler avgrunnen til at terroristen aldri foreslo en ny møtedato.
– Vi ønsket ikke å følge premissene han forsøkte å legge for forskningen vår, og det var nok en av grunnene til at han til slutt ikke ville snakke med oss. Vi var tydelige i offentlige uttalelser om at det var helt uaktuelt å drive forskning med føringer fra hans side, sier Gule.
Følg oss på Twitter og Facebook!
Ville ha regien
Gule hadde ikke brevene fra Breivik tilgjengelig da Dagsavisen ringte, men sa at det var flere ting der som var utfordrende for en uavhengig forsker å forholde seg til.
– Han ville så å si ha regien på hvordan hans politiske standpunkter ble framstilt, og ville for eksempel ikke bli omtalt som barnemorder, sier Gule.
Gule og Sørensen ønsket blant annet å se på om Breiviks standpunkter hadde forandret seg fire år senere.
– Forskningsmessig er det interessant å få høre hans politiske standpunkter i dag. Har disse endret seg fra han skrev «kompendiet» sitt, og i forhold til hva han uttalte under rettssaken, spør Gule.
Ettersom Gule aldri fikk møtt Breivik, vet han ikke om meningene har endret seg. Samtidig er han klar på at ingenting tyder på at det har skjedd store endringer.
– Vi vet at han er opptatt av å rettferdiggjøre seg selv og sine handlinger, og han har forsøkt å registrere et fascistisk parti, så det er åpenbart at han fortsatt tenker politikk og handling innenfor et høyreekstremt politisk paradigme.