Innenriks

Flyktet fra 10.000 Syria-flyktninger

KOMMENTAR: I Ap puster man lettet ut. I Høyre puster man ikke så lettet ut. I Frp trekker man pusten dypt.

Det kommer flere kvoteflyktninger til Norge fra Syria de nærmeste årene. Men ikke 10.000, slik stortingsflertallets landsmøter har vedtatt. Egentlig er det bare Frp og SV som står fast på sine landsmøtevedtak.

Frp brøt ut av forhandlingene i forrige uke fordi landsmøtet sa blankt nei til flere syriske kvoteflyktninger enn de 1500 regjeringen allerede hadde vedtatt. SV brøt ut av de avsluttende forhandlingene i går fordi partiet ikke kunne være med på å legge til side sitt landsmøtevedtak om 10 000 flyktninger over to år. SV har tydeligvis tatt lærdom av årene i regjering. Et parti som kompromisser for ofte på sine hovedsaker, mister sin sjel.

Ap, Sp, Venstre, KrF og Miljøpartiet De Grønne senket derimot sine ambisjoner betraktelig for å bli enig med Høyre. 8000 flyktninger over tre år er langt mindre ambisiøst enn partienes landsmøtevedtak om 10 000 over to år. Regjeringspartiet Høyre, som i utgangspunktet var på linje med Frp, har også strukket seg langt for å få fred med flertallet. Nå slipper statsminister Erna Solbergs regjering å bli nedstemt i Stortinget.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Resultatet etter de mange og vanskelige forhandlingene i Stortinget om flyktningene fra Syria, minner om et kompromiss i et vanskelig lønnsoppgjør. Partene går høyt ut fra start for så å falle ned omtrent på midten i innspurten. Ingen kan være helt fornøyd med resultatet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kom ikke helt i mål med sitt prosjekt om å samle hele Stortinget i et bredt kompromiss om flyktningpolitikken. Det var heller ikke å forvente. Det lå i kortene fra første stund at Frp ikke kunne være med helt til slutt. Asyl- og flyktningpolitikk er en flaggsak for Frp. Det var utenkelig at partiet ville heise sin flaggsak på halv stang bare tre måneder før kommunevalget. SV sto overfor det samme dilemmaet på den andre fløyen. I motsetning til Ap, har SV en historie for å føre en human og liberal asyl- og innvandringspolitikk. Kompromisset lever ikke opp til partiets tradisjoner på dette området.

I Ap puster man lettet ut. Asyl- og flyktningpolitikk har aldri vært noen vinnersak for Ap. Løftet om 10 000 Syria-flyktningene har splittet partiets velgere. Saken tas nå av den politiske dagsordenen. Støre og hans folk kan konsentrere seg om saker de håper kan trekke velgere til partiet. Kampen mot ledigheten for eksempel. Det har alltid vært en velgermagnet for Arbeiderpartiet.

I Høyre puster man ikke så lettet ut. For første gang har regjeringspartiene Høyre og Frp skilt lag i en viktig sak. Det lå også an til det da regjeringen i fjor skulle ta standpunkt til OL-søknaden. Den gangen gled det over fordi Høyres stortingsgruppe gikk over på Frps standpunkt. Denne gangen har Høyres gruppe vendt Frps stortingsgruppe ryggen. Slikt sliter på samarbeidsforholdet.

I Frp trekker man pusten dypt. Partiet har fått en sak å drive valgkamp på, nemlig nei til flere flyktninger. Men de tre nøkkelstatsrådene i denne saken, justisministeren, inkluderingsministeren og finansministeren, kommer alle fra Frp. Finansminister Siv Jensen må gi penger til formål hun mener det er galt å gi penger til. Inkluderingsminister Solveig Horne må legge til rette for personer hun helst ikke vil ha her i landet. Justisminister Anders Anundsen må ønske velkommen til Norge folk han ønsker ditt pepper'n gror. Det blir ikke lett for statsminister Erna Solberg å få Frp-statsrådene til å trekke sammen i denne saken.

Det blir ikke lettere når Frp-nestleder Per Sandberg er på krigsstien. Frp kan gå ut av regjeringen hvis partiets landsstyre mener at flyktningavtalen er uansvarlig. «Da må vi ta dissens, stille kabinettsspørsmål, det er mange løsninger på dette», sa han til NRK. Siv Jensen forsikrer at det ikke er noen debatt om regjeringsdeltakelsen i partiet. Forholdet mellom nestleder Per Sandberg og partileder Siv Jensen er neppe det aller beste for tida.

Nyeste fra Dagsavisen.no: