Innenriks

– Brudd på våre verdier

Nederland-avtalen strider mot grunnleggende prinsipper for vår kriminalomsorg og vil verken sikre humanitet eller rettssikkerhet, mener Advokatforeningen.

– Dette er en gledens dag fordi vi tenker utradisjonelt, sa Frps justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen om avtalen med Nederland, som ble vedtatt i Stortinget i går.

Avtalen, som sikrer soningsplass for 242 norske fanger i et fengsel nord i Nederland, har skapt sterke reaksjoner. For at norske fanger skal få sone i Nederland må Stortinget endre straffegjennomsføringsloven. Noe 25 av 27 høringsinstanser i større eller mindre grad har vært skeptisk til.

– Noen kommer til å si at dette er et brudd på grunnloven. Til de vil jeg si at av og til er det greit å se hvordan historien blir før en blir for dømmende, sa Ellingsen videre.

LES OGSÅ: Venstre vil forhandle med Anundsen

Endte med nei

Venstre uttalte i april til Dagsavisen at de var villig til å gi regjeringen flertall hvis regjeringen kunne forplikte seg til tiltak som ville få ned glattcellebruken i Norge. Nå er tonen en annen:

– Vi går imot denne avtalen. Vi har vært villig til å strekke oss så lenge det var frivillig for norske borgere, men vi kan ikke være med på å tvinge norske borgere til å sone i utlandet. Vi må høre på de rådene vi får fra ulike aktører, sier Venstres Iselin Nybø som viser til at Advokatforeningen har vært en tung aktør som har bidratt til å påvirke Venstres beslutning.

Følg oss på Twitter og Facebook!

500 fengselsplasser

Men regjeringen fikk likevel flertall for forslaget med KrF. Det opprører Advokatforeningen.

– Det er både svært skuffende og tankevekkende at KrF gir regjeringen flertall for å sende norske fanger til Nederland, sier Frode Sulland i Advokatforeningen.

– Dette prosjektet strider mot grunnleggende prinsipper for vår kriminalomsorg og vil verken sikre humanitet eller rettssikkerhet for dem som sendes dit med tvang, sier han.

Forutsetningen for KrFs ja var at det bygges minimum 500 fengselsplasser i Agder innen 2020. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) stortingsrepresentant fra Aust-Agder berømmet regjeringen for sin løsning på kapasitetsutfordringen. KrF viser til det store etterslepet på fengselsplasser, og at det er behov for totalt 1.000 nye plasser innen 2040.

– Jeg vil berømme regjeringen for å tenke kreativt, eller egentlig for å ha kopiert Belgia, sier Ropstad.

Belgia har også sendt fanger til soning i Nederland.

– Bryter norske verdier

Kari Henriksen (Ap) var tydelig på hva hun syntes om KrFs avgjørelse under gårsdagens debatt.

– Dette bryter med norske verdier. I dag får Frp gjennomslag for sitt politiske mantra: «Send dem bort», og Kristelig Folkeparti velsigner politikken.

Nyeste fra Dagsavisen.no: