Av Sofie Prestegård og Pål Karstensen
– Kommuner som har en betydelig oljeserviceindustri merker godt nedgangen i leverandørindustrien. Vi merker at vi får mindre skatteinntekter og er bekymret for den utviklingen vi ser, sier ordfører i Stavanger, Christine Sage Helgø (H), som har inviterte til det tverrkommunale møtet.
For Stavanger er langt fra de eneste, som merker den økende arbeidsledigheten.
Høyeste på ti år
Neste år blir ledigheten den høyeste på ti år, spår Nav. Mens det i år vil være i gjennomsnitt 82.000 personer som er registrert arbeidsledige. Vil tallet øke til 92.000 neste år.
Dette utgjør henholdsvis 3 og 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Den største økningen er ventet å komme blant ingeniører, IKT-arbeidere og industriarbeidere som jobber i tilknytning til oljesektoren.
Bakgrunnen er det dramatiske oljeprisfallet.
Følg oss på Twitter og Facebook!
Oljeprisen halvert
Oljeproduksjonen på norsk sokkel er redusert med 50 prosent siden 2000, samtidig har kostnadene nær firdoblet, skriver NTB.
Da oljeprisen ble halvert mellom første kvartal 2014 og første kvartal 2015, begynte alarmbjellene å ringe. Nå rammer permitteringer og stillingskutt alle ledd.
Om lag 15.000 arbeidsplasser er blitt borte etter at oljeprisen ble halvert.
Fra nord til sør
Stavanger-ordføreren har invitert kystkommuner fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør. Blant temaene på agendaen er: Hva betyr nedgangen i aktivitet og investeringer på norsk sokkel for leverandørmiljøene langs kysten og hva kan gjøres lokalt? Hvordan kan kommunene jobbe sammen opp mot sentrale myndigheter?
I går var også Arbeiderpartiets sentralstyret på besøk i Stavanger.
– Det å høre fra de mindre kjente aktørene og deres holdninger til den situasjonen de nå befinner seg i, var spennende. Her er det ikke snakk om noen krise, men hvordan vi skal omstille oss, sa Gahr Støre.
– Bør utrede LoVeSe nå
Varaordfører i Sandnes Per Morten Borgli (Frp) mener Norge først og fremst må hevde oss på det vi allerede er gode på: Olje- og gassvirksomhet.
– Norge kan ikke satse på å bli det nye Silicon Valley.
Han mener derfor Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet bør gå sammen for å avhjelpe krisen ved å reversere endringene av oljeskatten og konsekvensutrede områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
Det på tross av at det står i samarbeidsavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringen, at området ikke skal røres fram til 2017.
– Situasjonen er en helt annen nå enn den var for to år siden, da den avtalen ble signert. Jeg mener det at Venstre ikke kan stoppe landet, når Høyre, Frp og Arbeiderpartiet er enige om å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Borgli, som også er tidligere sentralstyremedlem i Frp.
Den ferske administrerende direktøren i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, mener det haster mer å sikre 23. konsesjonsrunde for oljenæringen, og at permitteringsreglene må treffe bedre etter hensikten.
– Endringene som ble foreslått i revidert budsjett treffer ikke de som jobber offshore godt nok. Derfor håper jeg at Stortinget nå gjør de nødvendige justeringer, sier han.