Innenriks

Russelåter vekker avsky

Etter at fire russejenter er blitt voldtatt, møtes russetekster som legger opp til «date-rape» med hoderystende avsky. Tekster som «jeg driter i om jenta er 13, bare jeg får satt’n».

– Jeg synes det er bekymringsfullt at ungdom står der og danser og synger til dette, når vi er vitne til voldtektene som skjer. At både gutte- og jenteruss bestiller og kjøper disse sangene for flere titalls tusen kroner vitner om en umoden ungdomskultur og manglende forståelse for hvor stigmatiserende og traumatiserende overgrep, i verste fall en voldtekt, kan være for både offer og gjerningsmenn, sier politioverbetjent Anne Merete Ansok, leder av forebyggende avsnitt ved Majorstua politistasjon i Oslo.

«Luremus på horehus»

Låten «Sjeiken» omtales som årets allsang på strømmetjenesten Spotify. Den starter sånn: «Kom og bli med ned på kne, lille luremus. Bli med ned på et fullstappa horehus.»

Fra en annen tekst: «Vil du være med meg hjem hvis jeg skjenker deg med sprit’a? I kveld er det lov å være hore.»

– Det er mye fokus på russen, men det er er også en foreldregenerasjon som står bak og delvis finansierer dette. Jeg lurer på hvor de har vært i de foregående åra når de ruller russen sin rundt med allsang som dette. Russen starter planleggingen lenge før de fyller 18, og bør ha fått noe veiledning underveis. Man kan synes det er usmakelig, men fokuset fra politiets ståsted må være hvordan vi kan forebygge kriminalitet i forbindelse med russetiden. Mye av arbeidet ligger i holdningsskapende arbeid, noe russen selv ikke bidrar med her. De er forbilder for både yngre søsken og neste års russ. Det er kanskje på tide å spørre seg; hvor lenge skal russen få holde på, hvor går grensa? Går den ved ti eller tyve legemsbeskadigelser, fire voldtekter, eller ti?, spør Anne Merete Ansok.

Bruksvare

Etterspørselen etter russelåter er stor og big business. Tix, eller Andreas Haukeland (22) fra Bærum, er en av de mest ettertraktede i bransjen og mottok i fjor 200 forespørsler fra russ som ville ha tekster. Han har laget «Sjeiken» og flere av låtene med de drøyeste tekstene i 2015.

En annen av tekstforfatterne, Aksel Hassel, sa på NRKs «Kulturnytt» i går at russelåtene er «bruksvare» som er lagd for å provosere og bli spilt med «strobelys i øya», ikke for å bli omtalt i mediene eller være guidelines for hvordan man oppfører seg i russetida.

Bare på fleip?

Gerd Johansen, tidligere redaktør i musikkavisen Nye Takter, slo i sin tid fast at «vi ble skremt av puppene til Madonna».

– Det hadde ingenting med snerpethet å gjøre. Det som skremte oss, var at naken hud og dårlig tilslørt sex igjen skulle bli symbolet på kvinneverdi og at skrittene mot likestilling var blitt reversert. I årene som har gått, har jeg ikke tenkt så mye over slike problemstillinger. Men det var før jeg fikk innblikk i årets russefeiring. Det må være et underliggende press som sier at en kvinne skal måtte finne seg i trakassering så lenge det bare er «på fleip», sier hun.