Innenriks

– Siv er uskikket

Siv Jensens klimaskepsis gjør henne uskikket som finansminister, mener Natur og Ungdom.

– Nå må hun gå, sier miljøorganisasjonens leder Arnstein Vestre.

Tirsdag svarte Frp-lederen «ja» da Aftenposten spurte om hun er i tvil om klimaendringene er menneskeskapte, og umiddelbart havnet Jensen i et voldsomt verbalt uvær.

– Uansvarlig

Både opposisjonspartier, miljøorganisasjoner og forskningsmiljøer tar i bruk sterke ord for å karakterisere Jensens skepsis.

– Uansvarlig. Jeg vil oppfordre ethvert regjeringsmedlem til å ta dette i aller høyeste grad på alvor, sier søster Nina Jensen, leder av WWF-Norge til Aftenposten.

– FNs klimapanel er mer enn 95 prosent sikre på at klimaendringene vi opplever nå, er forårsaket av menneskelig aktivitet. Det spørsmålet er avklart, sier seniorforsker Bjørn Hallvard Samset ved Cicero Senter for klimaforskning i en pressemelding.

– Jeg trodde det Siv Jensen nå sier, representerte et ytterpunkt i Frp. Hvis klimaskepsisen fortsatt stikker så dypt i Frp, er det veldig bekymringsfullt, sier Lan Marie Nguyen Berg, De Grønnes førstekandidat før høstens kommunevalg i Oslo, til Dagsavisen.

At det nettopp er Jensen som framstår som klimaskeptiker, er ekstra ille, ifølge henne.

– Som finansminister er det hun som sitter på verktøykassa vi trenger for å møte klimautfordringene.

– Nå holder det

– Nå holder det, sier Arnstein Vestre i Natur og Ungdom.

– Det går ikke an å ha en klimafornekter som finansminister i klimaåret 2015. Siv Jensen viser seg klart uskikket til ministerollen. Nå må Erna ta grep. Siv må gå, gjentar Vestre.

Han minner om at verden i Paris i desember skal komme fram til en ny klimaavtale med effekt fra 2020. Men slik Jensen framstår nå, vil hun være en trussel i oppløpet til klimaforhandlingene, mener Vestre.

Jensens «ja» vakte i går også oppsikt utenfor landets grenser. BBC var blant dem som omtalte saken på sine nettsider.

– En trussel

– Regjeringen vil aldri overoppfylle klimaforliket når den nest mest innflytelsesrike ministeren lever i sin egen boble, og ikke tror på klimaendringene. Hun er en trussel for norsk omstilling og for årets viktige klimaforhandlinger, oppsummerer Vestre.

Til NTB sier Jensen at hun føler at hun framstår unyansert i Aftenposten-intervjuet. Hun sier også at Frp erkjenner at det er en menneskelig påvirkning på klimaet, men at partiet har «en nyansert tilnærming til dette».

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), som også sliter med manglende tillit hos miljøbevegelsen, sier til NTB at «det er ingen tvil om at regjeringen baserer sin klimapolitikk på FNs klimapanel».

Under Stortingets spørretime svarte olje- og energiminister Tord Lien (Frp) at «det er ikke tvil i mitt sinn om at utslipp fra energiproduksjon, CO2 og metan, bidrar til klimaendringer».

Mer fra Dagsavisen