Innenriks

– Er ikke jentenes ansvar

– Seksuell trakassering kan ikke reduseres til hver enkelt kvinnes problem, mener Kirsti Bergstø, likestillingspolitisk talsperson i SV.

Bilde 1 av 2

– Dette er et samfunnsproblem som krever politisk handling, fastslår stortingspolitiker Kirsti Bergstø (SV), som mener jenter skal få være jenter på egne premisser uten å måtte frykte for konsekvensene.

Det er et synspunkt årets russepresident Mia Therese Starberg støtter.

– Alle har et selvstendig ansvar for ikke å drikke mer enn at de kan ta ansvar for egne handlinger og ta hensyn til andre enten de har sagt nei i klartekst eller ikke. Samtidig tror jeg skolen burde ha større fokus på disse tingene. Mange unge har ikke peiling på hva dette faktisk innebærer, sier hun.

I Stortinget

I kjølvannet av at TV-programmet Trygdekontoret for to uker siden viste en pornografisk parodi, har hundrevis av kvinner delt sine opplevelser om seksuell trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet under emneknaggen #jegharopplevd som inneholder over 10.000 twittermeldinger.

Nå krever Bergstø at likestillingsminister Solveig Horne (Frp) engasjerer seg.

– Det holder ikke at hun tvitrer: «Diskriminering, trakassering og vold skal ikke være en del av kvinners liv!». Dette er politisk innholdsløst. Uønsket oppmerksomhet rundt kjønn, kropp og seksualitet gjenspeiler holdninger i samfunnet som begrenser kvinners frihet og hindrer et mer likestilt samfunn. Vi trenger politisk lederskap som håndterer disse problemene og ikke bare konstaterer dem, understreker Bergstø, som nå løfter saken inn i Stortinget.

I et skriftlig spørsmål til statsråd Horne ber hun om svar på hvilke tiltak regjeringen vil iverksette for å bekjempe seksuell trakassering.

Les også– Det er deprimerende lesning

Holdningsendring

– Debatten som har rast de siste dagene viser med all tydelighet at dette dessverre er en del av hverdagen for mange kvinner. Det kan vi ikke sitte stille å se på, mener Bergstø.

I dag starter den offisielle russefeiringen i Oslo og Bærum, og snart fylles russebusser over hele landet av forventningsfulle elever på jakt etter den ultimate våropplevelsen.

– Dessverre vet vi av erfaring at noen får et minne for livet de helst skulle vært foruten. Jenter oppfordres til ikke å drikke så mye og passe på hverandre, men seksuell trakassering er ikke deres ansvar. Det trengs en holdningsendring når det gjelder respekt for andres grenser og voldtekt som kriminell handling, sier Bergstø, som mener gutta også må gå i seg selv.

På nettstedet ung.no har over 23.000 ungdommer svart på om de synes det er greit å ta noen på rumpa uten å få lov. Bare en av tre svarer «nei» og mener det er respektløst.

Les også: Kvinner slår tilbake

Eget ansvar

At Amnesty i år deler ut strykemerker med påskriften «Nei er nei!» til årets russ, mener russepresident Mia Therese Starberg understreker at sex uten samtykke er voldtekt. Samtidig oppfordrer hun alle til å ta vare på hverandre:

– Men dette gjelder ikke bare jenter. Også gutta har et eget ansvar for å si ifra hvis de ser at kompisen tar seg til rette og blir nærgående på en kjip måte overfor ei jente – enten hun er edru eller full. Du går ikke rett forbi og later som ingenting, fastslår Starberg, som håper årets russefeiring blir fri for vonde overskrifter om voldtekt og seksuell trakassering.

Bergstø forteller at hun i samtale med russ ved flere videregående skoler fikk øynene opp for at mange ungdommer faktisk ikke vet hva seksuell trakassering er.

– Nå jeg derimot spurte om de kjente eller visste om noen som hadde våknet av at noen hadde sex med dem, var det flere som bekreftet at de kjente til slike historier. Dessverre har det festet seg et inntrykk av at voldtekt er noe som skjer i det offentlige rom av en fremmed. Men slik er det dessverre ikke. De fleste overgrep skjer i private hjem av en du kjenner, sier Kirsti Bergstø.