Innenriks

Angriper Støre

Det er Ap som skaper uforutsigbarhet og dårlig partssamarbeid, mener Stefan Heggelund (H).

Bilde 1 av 2

Mens Arbeiderpartiets landsmøte er samlet på Folkes Hus og jubler for seg selv og hyller Ap-leder Jonas Gahr Støres tale, vil Høyres Stefan Heggelund jekke dem ned litt.

Han er lei av Arbeiderpartiets angrep på Høyres arbeidslivspolitikk – særlig siden de ikke selv kan svare på hva slags politikk de vil føre dersom de kommer til makten i 2017.

– I Støres tale snakket han om hvordan regjeringen ødelegger arbeidsmiljøloven, men han nevner bare midlertidig ansettelser. Det er fullstendig uklart hva Ap mener om alle de andre forslagene vi har fått gjennomslag for, sier Heggelund.

Han viser konkret til regjeringens endringer om gjennomsnittsberegning og aldersgrenser.

– Skal Arbeiderpartiet trekke tilbake at 70-åringer skal kunne stå lengre i jobb? Ap snakker om et forutsigbart arbeidsliv, men hvor forutsigbart er det at vi ikke vet hva som skjer med aldersgrensene om de kommer til makten, sier Heggelund.

Komiske utslag

På landsmøtet i går talte LO-leder Gerd Kristiansen til partiet. Hun gledet Ap-erne med en fersk måling som viser at størstedelen av LOs medlemmer er uenige med regjeringens politikk. Hun gikk til angrep på regjeringen, og mener de utfordrer partssamarbeidet. Heggelund reagerer på dette. Han mener det snarere er tvert om.

– Det er vi som har dialog og lytter til alle parter.

Også her har han eksempler:

  • Da regjeringen la fram strategien for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, fikk forslaget skryt fra begge hold.
  • På endringene i arbeidsmiljøloven, ønsket arbeidsgiverne at regjeringen skulle gå lengre, mens arbeidstakersiden ikke ønsket endringer. Ifølge Heggelund kom man til en balanse ved å lytte til begge syn.

– Useriøst

– Ap er bare for partssamarbeid når det passer dem. Det er fullstendig useriøst. Selv på arbeidstakersiden er det ikke alle som blir hørt. Ap prioriterer LO, men nedprioriterer YS og UNIO, sier han og legger til:

– Det har noen komiske utslag: I debatten om aldersgrense sier Ap at de er for, men imot på grunn av prosess. Det viser en lei skvis; de vil noe, hovedkontoret til LO vil ikke. Så de sier at de ser behovet for noe de stemmer mot. Det er ikke lidenskap og engasjement som preger det partiet, det er byråkrati.

Høyre-politikeren mener dette er en grunn til at Ap er «det minst interessante og mest ensretta» partiet i Norge.

– Man merker det når man diskuterer med dem. De går alltid i ring og kommer tilbake til start i debatt. Sånt skjer når man mangler perspektiver.