Innenriks

Støre har bestemt seg om Palestina

Jonas Gahr Støre tilbrakte påsken i Israel og Palestina. Hver dag grublet han på om det er rett å anerkjenne en palestinsk stat. I helgen gir Ap ham svar.

– Vi er enige om visjonen om to stater ved siden av hverandre i fred, men realiteten er at vi har en israelsk statsminister som sier at det ikke blir to stater med ham ved makten. Imens bygges nye bosetninger som murer igjen ideen om en palestinsk stat. Skal vi da bare lene oss tilbake og si at en stat med to folk med ulike rettigheter er greit? Er det greit at tostatsløsningen forble en drøm? spør Ap-leder Jonas Gahr Støre og fortsetter:

– Eller skal det internasjonale samfunnet si at dette har så stor betydning for menneskene det gjelder og stabiliteten i regionen at det internasjonale samfunn må ta ansvar? Det har man gjort tidligere – som i 1948, da staten Israel ble dannet, sier han.

Dette var tanker Støre grunnet på hver dag i påsken, da han og familien besøkte politikere, organisasjoner og flyktningleirer i Israel og Palestina.

– Gjorde du deg opp en mening?

– Ja, det gjorde jeg.

«Evighetsperspektiv»

Da Støre var utenriksminister, var han blant de første vestlige ministerne som anerkjente Hamas. Nå kan han bli den første Ap-lederen som anerkjenner Palestina. Men hva han har konkludert med, vil han ikke dele. Det skal landsmøtet få ta stilling til.

At det blir en het debatt, er det ingen tvil om: Flertallet av fylkeslederne, LO og AUF krever et vedtak nå.

– Ap har tidligere sagt at vi vil anerkjenne en realitet, ikke en visjon, men det var ment i en tid da man ventet på en enighet mellom partene. I dag er vi lenger fra det enn noensinne. Da er spørsmålet: Skal visjonen om en palestinsk stat holdes i live, må vi legge press på partene, eller skal vi strekke hendene i været og si «tida får gå» mens det skjer utbygginger på okkupert område?

– Det høres ut som om du mener noe må gjøres?

– Hvis vi lener oss tilbake og sier «vi får se» og ingenting skjer, blir det et evighetsperspektiv og en statsrealitet hvor folk behandles med ulike rettigheter. Det er jeg imot.

Les også:

AUF: - Anerkjenn Palestina nå

Oslo Ap: - Anerkjenn Palestina

SV: – Anerkjenn Palestina

Willoch: Ber Norge anerkjenne Palestina som stat

Grasrotpress

– Vi kommer til å vedta anerkjennelse i en eller annen form. Det er stort engasjement for saken, sier Anniken Huitfeldt, som sitter i redaksjonskomiteen til landsmøtet og i Stortingets forsvars- og utenrikskomité.

Påtroppende nestleder Trond Giske sier han ikke har konkludert:

– Jeg er usikker fordi jeg er usikker på hvordan det slår ut. Men jeg blant dem som mener at vi har vært tålmodige nok.

Espen Barth Eide, tidligere utenriksminister og leder av giverlandsgruppen for Palestina, sier på telefon fra Genève at han følger debatten i Ap:

– Jeg vil ikke si ja eller nei, men nå er det viktig å tenke nytt og ikke låse seg til en politikk som ikke har virket.

Legger press på Ap

AUF og LO med bønn til landsmøtet: Si ja til Palestina.

– Det er flertall i landsmøtesaken for anerkjennelse, men vi er uenige i virkemidlene. Når det er så stor frustrasjon over at ingenting skjer, må vi endre taktikk. Å gi en anerkjennelse er et virkemiddel som er i tråd med bevegelse internasjonalt, sier AUF-leder Mani Hussaini, som er en av de sterkeste pådriverne i Ap for anerkjennelse av Palestina.

Han peker på at 135 av FNs 135 medlemsland allerede har fattet slike vedtak, hvor Sverige er sist ut i rekka. Også Aps sterke støttespiller LO kommer med krav:

– Det blir ikke noen framgang i forhandlingene uten at det legges press på Israel. Derfor er det helt avgjørende å styrke palestinernes forhandlingsposisjon. Første steg er å anerkjenne Palestina som stat, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

– Ha Norges rolle i bakhodet

Det er spekulert i hvorvidt Ap og KrF vil finne sammen etter valget i 2017. Et Ap-vedtak om et selvstendig Palestina kan i så fall by på utfordringer.

– Vi har ikke samarbeidsspørsmål på vår agenda, men jeg registrerer at vi er uenige dersom Ap går inn for dette, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han mener Norge har en viktig rolle i Giverlandsgruppen og for brubygging i Midtøsten, som han frykter vi vil miste dersom man ensidig går inn for anerkjennelse av Palestina:

– Jeg håper Ap har det i bakhodet under sitt landsmøte, uten at jeg vil dra samarbeid inn i det, sier Hareide.

Mer fra Dagsavisen