Innenriks

Anundsen nekter å svare på spørsmål om asyl

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ikke svare på spørsmål fra kontrollkomiteen om han har forsøkt å forhandle seg bort fra mistillit med Venstre og KrF i asylbarnsaken.

Av Jon Even Andersen

Anundsen begrunner tausheten med samarbeidsavtalen mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF, skriver Bergens Tidende.

Det kommer fram i et svar justisministeren har sendt til Senterpartiets mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per Olaf Lundteigen.

Byttehandel

Lundteigen ønsket å ta rede på om det stemmer at Anundsen forsøkte å forhandle seg bort fra kritikk og mistillit fra KrF og Venstre under arbeidet med asylsaken i kontroll- og konstitusjonskomiteen, slik Dagsavisen skrev 25. mars.

Les saken her: Forsøkte å inngå hemmelig avtale

I bytte skulle Anundsen sørge for gjennomslag for samarbeidspartienes krav om å hente barna hjem.

Avtalen

Men Anundsen mener at samarbeidsavtalen gjør at han ikke trenger å svare:

«Det har alltid funnet sted politiske drøftelser, internt i partier eller mellom ulike partikonstellasjoner, som verken er vanlig eller naturlig å gi innsyn i. Av prinsipielle grunner kommer jeg derfor ikke til å informere verken Stortinget eller enkeltrepresentanter om innholdet i slike politiske møter eller samtaler eller å opplyse om hvilke tema som eventuelt er drøftet,» skriver Anundsen i sitt svar.

Les også: Forsøk på å inngå hemmelig avtale opprører Ap

Les også: – Kjenner meg overhodet ikke igjen i den beskrivelsen

Ingen vei

Lundteigen sier til BT at han neppe kommer noen vei etter dette.

– Anundsen vil ikke si noe. KrF og Venstre har kommet til enighet med regjeringen om en avtale. Da regner jeg med at de skalker lukene. Hvis ingen vil stå fram, er det ikke mulig for meg å følge saken videre opp, sier han. (NTB)