Innenriks

Asylthriller mot slutten

Etter måneder med støy ser det ut som den vanskelige striden om asylbarna går mot slutten. Flere Frp-ere er nå villige til å komme sentrumspartiene i møte.

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Allerede 19. mars kunne Justisdepartementet melde at de jobbet med en løsning for lengeværende asylbarn som er sendt ut av landet. I en pressemelding om ny asylinstruks, het det at dette «er en del av et større arbeid vedrørende barn som har oppholdt seg 4,5 år eller mer i Norge, som enten oppholder seg her eller er sendt ut».

Selv om partileder Siv Jensen og enkelte andre partifeller har nektet for at en slik løsning kan være aktuell, ser det ut til at regjeringen kommer til å innfri kravet fra KrF og Venstre om at lengeværende asylbarn som ble sendt ut siste halvår i 2014, skal få vurdert sakene sine på nytt.

– Jeg vet at regjeringen jobber med saken. De vet hva vi krever, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen.

Les Arne Strands kommentar på Nyemneninger.no: Siv Jensen og Frp må gi tapt

Les også: Støtte til å bryte samarbeidet

Over middag

Før påske framsatte Hareide et ultimatum: Enten innfrir regjeringen KrFs krav, ellers har ikke KrF tillit til justisministeren. Rett etter ferien gjorde Venstre-leder Trine Skei Grande det klart at regjeringen må svare på kravene innen partiets landsmøte åpner fredag klokka 13.00. Hvis ikke, ville partiet «underminere hele det borgerlige prosjektet».

I går meldte Dagens Næringsliv at løsningen kunne bli tema over middagsbordet i statsministerboligen allerede tirsdag kveld. Partilederne var invitert til et såkalt «5C-møte», som er fortrolige møter mellom de fire borgerlige partilederne. Justisminister Anders Anundsen er ikke invitert til samtalen.

I går ettermiddag kunne verken Skei Grande eller Hareide bekrefte overfor Dagsavisen at regjeringen hadde en konkret løsning på menyen.

– Jeg er berett til å møte i kveld dersom regjeringen er klar for det, sier Hareide.

– Men du har ikke fått en invitasjon?

– Jeg har gitt beskjed til regjeringen om at jeg er klar for å møte når de er klare. Jeg trenger ingen invitasjon, jeg er klar når de ringer, sier Hareide.

Da Dagsavisen gikk i trykken i går kveld var «5C-møtet» i gang, og Sentrum hadde mottatt en skisse som ble ansett for ikke å være god nok.

Statsminister Erna Solberg var ikke særlig meddelsom da hun møtte pressen i går.

– Jeg tror vi skal bruke den tida vi trenger til å finne gode løsninger på politiske spørsmål, sa hun til NTB i går.

Les også: – Kjenner meg overhodet ikke igjen i den beskrivelsen

Les også: Åpner opp for ny kontrollhøring

Les også: «Sjakk matt» i asyldramaet

Endring i Frp

Mye tyder på at Frps holdning er endret etter hardkjøret fra sentrumspartiene.

Jan Arild Ellingsen (Frp) er blant dem som mener det er uproblematisk å vurdere sakene på nytt, selv om det var nettopp han som uttalte at sentrumspartienes krav var som «å kjøre en kniv i ryggen» på partiet.

– Det er mulig vi kan si ja under forutsetning av at søknaden sendes fra der de oppholder seg, sa han til BT.

Til Sunnmørsposten sier stortingsrepresentant Oskar Grimstad (Frp) at en bør gå igjennom søknadene en gang til.

– Dette må justisministeren kunne leve med.

Også stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen (Frp) er villig til å strekke seg for å finne en løsning, og håper det kan komme allerede i dag, etter gruppemøte i partiet.

– Jeg mener det viktigste nå er å finne en løsning. Jeg vil heller ikke anse det som noe tap for partiet om vi vurderer sakene på nytt, sier hun.

Leder i kommunal- og forvaltningskomiteen Helge André Njåstad (Frp) mener det viktigste nå er å finne en løsning.

– Frp kan leve med mange ulike utfall av denne saken, også om man velger å vurdere de aktuelle asylsakene på nytt, sier Njåstad.

Kilder sier til Dagsavisen at det nå er en klar forventning i Frps stortingsgruppe om at Frp-ledelsen nå må avklare situasjonen og bli ferdig med asylbarnsaken.

Les også: Forsøkte å inngå hemmelig avtale

Les også: Forsøk på å inngå hemmelig avtale opprører Ap

– Stortinget på bane

Frps nestleder Per Sandberg benektet i går at partiet er beredt på en snuoperasjon.

– Vårt syn er det vi har hatt hele tida. Denne saken må til Stortinget for å få en løsning. Om det kommer en sak til stortingsgruppen, så skal vi behandle den, sa Sandberg til Adresseavisen.

Flere kilder sier til Dagsavisen at det ligger innenfor justisministerens fullmakter å gjøre de nødvendige endringer uten å gå via Stortinget.

Les også: Dropper mistillit

Les kommentar på Nyemeninger.no: Asylbarn, mistillit og hard kritikk

Les også: Fnyser av KrFs ultimatum

Les også kommentarer fra nyemeninger.no: