Innenriks

Superhelt i Oslos gater

Josef Yohannes er mannen fra Oslo som laget tegneserie om superhelten The Urban Legend. Nå skal det ryddes opp i Oslo.

Bilde 1 av 5

Malcolm T. Madiba er en superhelt uten superkrefter, men med nok av kløkt og mot der han kjemper mot urett og skurker. Fram til nå har vi sett han i hjembyen Capital City og på en rundtur til blant annet Asia. I den nye utgaven er han i Oslo og bekjemper B-gjengen. Han er dessuten innom en rekke kjente landemerker på sin ferd gjennom Oslos underverden.

Yohannes spurte faktisk B-gjengen om lov først. Han tenkte seg godt om før han bestemte seg for å inkludere den beryktede kriminelle banden.

– Hvis jeg først skulle gjøre en utgave fra Oslo, måtte den være så autentisk om mulig – noe som folk vet om. Jeg møtte dem via en bekjent og jeg fortalte dem om ideen min. De fortalte en del historier om seg selv og sa til slutt at det var greit å ha dem med i The Urban Legend. Etter at bladet kom ut, har de vært positive, sier Yohannes om dobbeltutgaven der Urban Legend er i Oslo.

Oslo

Historien om Urban Legend er også historien om læreren Malcolm T. Madiba, som bekjemper kriminalitet på fritida. Nå er han altså i Oslo sammen med den norske læreren og kollegaen Lise Johansen. De ferdes i Oslos gater og vi får se Karl Johans gate, Operaen, Aker Brygge, Tinghuset, Rådhuset og Slottet – alt tegnet av briten NewTasty.

Josef Yohannes ønsker å vise fram Oslo til sine lesere, og de leserne er potensielt i milliontallet etter at serien startet å gå hos USA Today.

– Han drar til de stedene jeg selv hadde dratt. Jeg prøver å vise fram Oslo og norsk kultur, forteller Yohannes.

I en scene legger Malcolm og Lise ned blomster ved minnesmerket for Utøya. I en annen kjører de Rickshaw opp Karl Johans gate.

– Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra lesere som synes det er spennende å se Oslo i en tegneserie, sier Yohannes.

Han hadde såpass på hjertet at han valgte å lage historien over to utgaver.

Sommer

– Sommeren er den beste tida, mener Yohannes.

– Det er en veldig kul atmosfære i Oslo om sommeren, jeg føler at byen blir ledigere og mer åpen.

– Hva er ikke fullt så bra med Oslo?

– Vi kunne hatt en mer åpen by og folk kunne vært mer imøtekommende og mindre skeptiske til nye folk. Det er på mange måter en delt by mellom øst og vest, og det synes jeg er trist, sier Yohannes.

– Har du selv opplevd hverdagsrasisme?

– Ja, uten tvil. Det er mye skjult rasisme og når man konfronterer noen, så nekter de. Jeg får stygge blikk i heisen for eksempel. Eller folk som ikke vil sitte ved siden av meg på bussen og gamle damer som holder et enda strammere grep om veska. Eller når taxier bare kjører forbi meg, legger Yohannes tørt til.

Han har også fått hatmail og beskjed om at en svart superhelt aldri ville bli en suksess.

– Den dagen bestemte jeg meg for å gjøre Urban Legend enda mørkere i huden, smiler Josef Yohannes.

Mer fra Dagsavisen