Innenriks

Presset før asylbarnhøring

Sentrum ser på fredagens høring som en mulig D-dag for justis­minister Anders Anundsen (Frp).

Av Håvard Therkelsen og Marie Melgård

Fredag må justisminister Anundsen møte kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget i åpen høring om asylbarna.

Det har stormet rundt Anundsen etter at Bergens Tidende avslørte at politiet ikke hadde fulgt opp styringssignalene fra Anundsen om å ikke prioritere utsendelser av asylbarn. I går fikk Frp-toppen en seier etter at Oslo tingsrett gir politiet lov å sende mulla Krekar til Kyrksæterøra, men det er fredag som virkelig gjelder for statsråden.

Mistillit

Kilder Dags­avisen har snakket med ønsker å si minst mulig før Anundsen selv har forklart seg for Stortinget. Flere spør seg imidlertid om han vil overleve som justisminister etter kontrollhøringen.

Dersom han ikke klarer å tilbakevise anklagene om at han har feilinformert Stortinget, kan partiene stille mistillitsforslag mot ham. For Venstre og KrF er det også et spørsmål om Anundsen har fulgt opp samarbeidsavtalen. Opplever de at den er brutt, kan de kreve Anundsens avgang.

KrFs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Hans Fredrik Grøvan, sier partiet vil vurdere om det er grunnlag for mistillit etter høringen.

– Alle muligheter er åpne. Konklusjonene må vi trekke etter at vi har hørt justisministerens hele og fulle forklaring. Nå i forkant av høringen kan jeg ikke utelukke noe, sier Grøvan til NTB.

I Venstre er de også misfornøyd med Anundsens håndtering av asylbarnsaken, men også her er man avventende på hans forklaring.

Les også: KrF ser alvorlig på at Anundsen holdt tilbake informasjon

Afghanistan-trøbbel

Justisministeren får mye å svare for på fredag: BT skrev før jul at politiet, som en konsekvens av stramme måltall for antall returer, måtte nedprioritere retur av kriminelle asylsøkere og heller prioritere opp utsendelse av «enklere» asylsøkere, som lengeværende asylbarn. Sist i rekken er avsløringene om at afghanske myndigheter i brevs form har bedt Norge stanse tvangsreturen av barnefamilier, ellers vil de bryte returarbeidet med Norge.

Statssekretær Jøran Kallmyr sa først at dette var «fryktelig feil», men måtte mandag innrømme at de har forholdt seg til en feilaktig oversettelse av brevet. I går ville ikke Justisdepartementet sende over oversettelsene de sitter på til Dagsavisen.

Les også: Under press fra alle kanter

En kime til konflikt

Enkelte spekulerer i at dersom statsminister Erna Solberg oppfatter Anundsen som et problem, men ikke ønsker å sparke et av Frps beste kort, kan hun heller foreta en rokade blant sine statsråder for å tilfredsstille sentrumspartiene. Men med en politireform og andre store endringer i justissektoren, på trappene virker det lite sannsynlig at Solberg vil erstatte Anundsen nå.

I Frps og Høyres stortingsgrupper er få engstelige for Anundsens fremtid. Her er de overbevist om at han vil svare presist i høringen og at sentrums misnøye vil blåse fort over.