Innenriks

Blir presset til å kjøpe sex

Norske forretningsmenn forteller at de føler seg presset til sex med prostituerte under forretningsreiser i utlandet.

Det opplyser Anders Røyneberg, leder av prosjektet PKS.

– Helsetilbud til personer som kjøper sex, som er del av stiftelsen Sex og samfunn i Oslo. PKS tilbyr smittesjekk og samtale til personer som kjøper sex og til deres partnere.

– Dette er gjentakende tema blant pasientene våre. I utgangspunktet har de ikke tenkt på seg selv som sexkjøpere, men så har de likevel endt opp som det på grunn av en kombinasjon av press, rus og lite kunnskap om hvordan sexsalg fungerer i utlandet, forteller Røyneberg.

Blir med på bordell

– Hvordan blir forretningsmenn presset til å kjøpe sex?

– En del forteller at de i møte med selskaper i utlandet, opplever en forventning om å gå på bordell, eller at det er leid inn personer som selger sex i forbindelse med forretningsmiddager. Noen forteller om prostituerte som deltar på middager, og at de er forhåndsbetalt for å ha sex med forretningsmennene, svarer Røyneberg.

– Må de gi etter for sexpresset av hensyn til jobben sin?

– Ingen har snakket om at dette har betydning for jobben, men mange forteller om at det forventes at man takker ja til det man blir tilbudt, både når det gjelder mat, alkohol og prostituerte.

I 2009 ble det forbudt å kjøpe sex, også under utenlandsopphold. Da var det allerede blitt innført et slikt forbud for statsansatte. NHOs utvalg for etikk og samfunnsansvar, anbefalte i 2002 at norske bedrifter åpent og tydelig skulle ta avstand fra kjøp av seksuelle tjenester «når bedriften og dens ansatte er involvert».

Ingenting av dette har forhindret forretningsmenn og andre nordmenn fra å fortsette å kjøpe sex både her hjemme og på utenlandsturer. Flere er blitt bøtelagt av politiet for sexkjøp etter av forbudet ble innført.

Kirkens bymisjon opplyste til Dagsavisen i fjor sommer, at prostituerte fra minst 53 land solgte sine tjenester i Norge i 2013.

Får problemer

De som forteller om sexkjøp til Røyneberg, har gjort seg sine erfaringer mellom annet i asiatiske land hvor det er tilrettelagt for sexturisme, slik som Thailand, Vietnam og Kambodsja, men også i land som Nederland og Danmark.

Men det å kjøpe sex gir langt ifra alltid mersmak, forteller Røyneberg.

– Siden vi startet opp med vårt helsetilbud til personer som kjøper eller har kjøpt seksuelle tjenester, 1. juli i fjor, har vi hatt over 100 pasientkonsultasjoner. Mange av dem forteller at de har opplevd stor anger, og mange får også problemer med å fungere i dagliglivet. Dårlig samvittighet og frykt for smitte, spesielt hiv, er også typisk. Av den grunn tilbyr PKS prosjektet hurtigtest hiv, hvor man får svar på om man er hiv-positiv i løpet av 2-3 minutter etter testen er tatt.

– Er det bare forretningsmenn som blir presset til sex med prostituerte?

– Dette skjer også når vennegjenger reiser på tur til utlandet. Når fem av seks kamerater velger å kjøpe sex, blir det vanskelig å være den ene som sier nei, svarer Røyneberg.

Det at slike sexkjøp ofte skjer i forbindelse med fyllefester og annen rusbruk, gjør det enda vanskeligere å tenke klart og stå imot sexpresset.

– Da mister du enda mer kontroll, sier Røyneberg.

– Faren for å bli smittet med seksuelt overførbare infeksjoner øker i takt med rusbruk fordi mange da velger å droppe kondom.

Må bli mer bevisste

Sexkjøperne som har så langt har kontaktet PKS og Anders Røyneberg, er alt fra 16 til nærmere 70 år. Sexkjøp som følge av ulike former for press, forteller alle aldersgrupper om.

– Hvordan kan menn unngå å havne i den situasjonen at de kjøper sex mot sin vilje?

– Det jeg er mest opptatt av, er at menn blir klar over hva de kan komme til å oppleve, og hvordan ting foregår andre steder, i forkant av reiser til utlandet. Det finnes mange gråsoner når det gjelder sexkjøp, for eksempel kan det å gi gaver i bytte mot seksuelle tjenester bli regnet som prostitusjon. Dette er noe det må bli mer bevissthet om. Da blir det også enklere å unngå å havne i slike situasjoner, svarer Røyneberg.

– Menn må også tenke gjennom hva de mener om sexkjøp, og finne ut om de synes det er OK eller ikke. Du bryter faktisk norsk lov når du kjøper sex i utlandet. Og så må menn slutte med å presse hverandre til sex med prostituerte, tilføyer han.

Mer fra Dagsavisen