Innenriks

Reiser til Iran

Boikott av Stortingets reise til Iran fordi norske ­kvinner må dekke seg til er ikke aktuelt for Anniken Huitfeldt (Ap). Hun er klar for å ta på seg sjal.

Lederen av Arbeiderpartiets kvinnenettverk og av forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt, vil ikke boikotte Iran-turen Stortinget planlegger til våren. FOTO: HELLE GANNESTAD

– Ingen kommer til å vite at jeg har protestert hvis jeg holder meg hjemme, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til Dagsavisen.

Debatten om hodeplagg går nå for fullt i utenrikskomiteen på Stortinget.

I går skrev Dagsavisen at Venstre-leder Trine Skei Grande og visepresident på Stortinget Marit Nybakk (Ap) boikotter å reise til Iran fordi de som norske kvinner må dekke seg til.
Men lederen av utenrikskomiteen, Anniken Huitfeldt, har ikke tenkt å boikotte det planlagte Iran-besøket. Hun vil reise som delegasjonsleder, ta på seg sjal og si klart ifra til Iran at norske politikere synes det er problematisk at kvinner tvinges til å dekke seg til.

Iran-kritisk

Stortinget har mottatt en muntlig invitasjon fra utenriks- og sikkerhetskomiteen i Irans nasjonalforsamling til å komme på besøk.

En liten delegasjon fra Stortingets forsvars- og utenrikskomité planlegger å besøke det lite demokratiske landet som praktiserer sharialover og styres av et prestestyre.

Huitfeldt mener det er viktig å ha dialog med Iran og påpeker at det sender et kraftig signal at hun som kvinne leder den norske delegasjonen.

– Jeg er uenig i Irans lover, men jeg endrer ikke dem ved å holde meg unna, sier Huitfeldt.

Vil ikke boikotte

Huitfeldt påpeker at Norge er det eneste landet som har kvinnelig ambassadør i Iran. Hun påpeker også at det kun er snakk om å dekke armer, bein og ha et sjal på hodet – ikke bruke heldekkende kappe.

Heller ikke Sylvi Graham (H), Elin Agdestein (H), Regina Alexandrova (H) eller Liv Signe Navarsete (Sp) i komiteen mener det er riktig å boikotte Iran-besøket fordi de norske kvinnene må bruke sjal på hodet. De mener Norge ikke får påvirket Iran ved å kutte kontakten med regimet.

Roses for hijab-boikott

I går vakte Venstre-leder Trine Skei Grande og visepresident på Stortinget, Marit Nybakk (Ap), oppsikt ved da de gikk ut i Dagsavisen og sa at de boikotter en reise med Stortinget til Iran fordi de må dekke seg til.

Nå får de to ros fra den norsk-iranske kvinneforeningen Kvinner Opplyser for å stå opp mot undertrykking av kvinner i Iran.

– Vi støtter helhjertet Trine Skei Grande og Marit Nybakk i deres motstand mot påtvunget hijab, sier leder av organisasjonen, Milica Javdan.

Hun påpeker at iranske kvinner i Norge har flyktet fra kvinneundertrykkelse i Iran til frihet i Norge.

– Norges folkevalgte representerer også norsk-iranske kvinner. Vi er veldig glad for deres solidaritet i vår kamp mot islamistisk kjønnsdiskriminering, sier Javdan.

Endelig dato for reisen til Iran er enda ikke bestemt, opplyser Stortinget.

Les boikott-saken her: Boikotter reise til Iran