Innenriks

- Prisfallet bremser grønt skifte

Til alle som hadde trodd oljesmellen var begynnelsen på en lys, grønn framtid: Glem det.

Siden i sommer har oljeprisen stupt fra 115 dollar fatet til 48 dollar fatet i går. Dermed er prisen på Norges viktigste råvare mer enn halvert.

Flere har pekt på at oljebremsen kan være starten på et nytt grønt eventyr for Norge – en framtid etter oljealderen.

Forsinket skifte

Nå heller sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Markets kaldt vann i årene til alle som trodde det grønne skiftet ville bli tvunget frem av oljebremsen.

Han slår tvert imot fast overfor Dagsavisen:

– Fall i oljeprisen vil  forsinke det grønne skiftet.

Billigere med olje

I går var Dørum sammen industriledere samlet på DNBs Industrikonferanse i Operaen. Her diskuterte de livet etter oljealderen og hvordan Norge skal bygges videre.

Sjeføkonomen forklarer hvorfor lavere oljepris ikke vil akselerere en fornybart skifte.

– Når oljeprisen faller blir oljen billigere. Insentivene til å utvikle andre energikilder blir svakere.  Hvorfor skal du kjøpe solcellepanel når det er billigere å drifte oljefyren? sier Dørum.

Lavere oljepris gir industri som bruker råvaren bedre tider. Billigere bensin i USA har gitt kjempevekst for i salget av store amerikanske biler: Drivstoffslukere som SUV, van og pickup har gjort comeback og øker sine markedsandeler på bekostning av små og mellomstore biler, viser tall fra Financial Times og Wall Street Journal.

Energialderen

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Norge ikke bare er en oljenasjon, men en energikjempe.

– Vi må ta liv av myten om livet før og etter oljealderen. Vi lever i energialderen og er verdensledende på vannkraft, olje- og gass, og kan bli det på nye energiformer, uttalte Ap-lederen på konferansen i går.

Må få flere bein å stå på

Norsk industri kan bli verdensledende på ny fornybar energi.

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, ser oljeindustrien som en del av løsningen på omstillingen til et mindre oljeavhengig Norge.

– Oljesektoren er en del av løsninge. Martim industri skapte oljeindustrien. Nå kan kompetansen fra olje og gass skape nye muligheter, sier Traaseth.

Leder i WWF Norge, Nina Jensen, ser fallet i oljeprisfallet som en mulighet til å kickstarte ny grønn industri.

– Fallet i oljeindustrien er en mulighet til å starte omstilling og se på nye muligheter for norsk industri, sier hun og peker på at Norge kan bli store innenfor miljøvennlig skipsfart, fiskeri, havbruk og skogsdrift.

Mer fra Dagsavisen