Innenriks

Kamerater blir jihadister

Mange av de unge fremmedkrigerne som reiser til Syria i små puljer, er venner fra det samme nabolaget eller i nær slekt. – Dette er en mye viktigere rekrutteringsfaktor enn internett.

Det sier Peter Neumann til Dagsavisen. I går var han i Norge for å innlede om ekstremisme under «Bratteli-seminaret», som nettopp var viet kampen mot ekstremisme.

Neumann er professor i sikkerhetsstudier og direktør ved International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR), som han grunnla i England i begynnelsen av 2008. I to år har Neumann og en annen kollega ved ICSR kartlagt profilene til 800 fremmedkrigere som har reist til Syria, og kommunisert med mellom 50 og 100 av dem.

Venner og brødre

– Det må mer enn internett til for å få unge til å reise til Syria. Noen er brødre eller barndomsvenner fra det samme nabolaget. De kjenner hverandres familier fra mange år tilbake, de omgås jevnlig og de går i de samme moskeene, sier Neumann og viser fram bilder av to jihadister de møtte på en kaffebar i en tyrkisk by med åpne grenser til Syria.

– De to kameratene Hisham og Bashar står med armene rundt hverandre, og er mer enn villige til å snakke med Neumann og hans kollega.

– De hadde kjent hverandre i 15 år, kjente hverandres brødre og fedre og omgikk hverandres familier, sier Neumann.

Han er kjent med at det samme er tilfellet for mange av de over 70 norske fremmedkrigerne som har reist til Syria og Irak. I Fredrikstad kommer de sågar fra samme gate, og det er en far og sønn blant dem. Også i Bærum kommer jihadistene fra samme nabolag og vei, to er søstre – og minst tre er brødre.

Også to brødre fra Holmlia i Oslo har sluttet seg til IS i Syria – og flere av islamistene fra Vestfold kjente hverandre under oppveksten og gikk i den samme moskeen. Også islamister med kriminell gjengbakgrunn har kjent hverandre siden de var svært unge.

– Hvis politiet ønsker å hindre rekruttering bør de fortsette å følge nøye med på miljøene som allerede har rekruttert fremmedkrigere, sier Neumann.

Tyrkia inngangsporten

Bare Afghanistan-krigene på 80-tallet produserte flere fremmedkrigere enn Syria-krigen har gjort. Siste halvår var antall fremmedkrigere nærmere 18.000. Så mange som mellom 60 og 70 prosent kommer fra land i Midt-Østen og Nord-Afrika. Kun 20 prosent kommer fra Europa. Geografisk nærhet er en viktig grunn til at Syria-krigen tiltrekker seg så mange.

– Det er lett å komme seg inn i Syria via Tyrkia. 90 prosent av fremmedkrigerne kommer via Tyrkia, og tyrkiske myndigheter gjør ikke mye for å slå ned på dette. Du skal ikke sitte mer enn fem minutter på en kafé i grensebyen Antakya før du treffer jihadister, sier Neumann.

- Der selger egne klesbutikker militære uniformer - avhengig av hvilken opprørsgruppe fremmedkrigerne vil slutte seg til - IS-uniformer og Jabhat al-Nushra-uniformer, sier Neumann tørt.

Engelsktalende ideologer

Om hvem som gir unge menn og kvinner i Europa en religiøs begrunnelse for til å bli fremmedkrigere, sier Neumann:

– Det er ikke først og fremst arabisktalende IS-ledere i Syria eller Irak, men ideologer som uttrykker seg på internett på forståelig engelsk. De sitter langt unna krigens brutalitet – som Shami Witness i India og Musa Cerantonio i Australia, sier Neumann.

Han deler returnerte fremmedkrigere i tre grupper:

* De farlige.

* De psykisk ustabile.

* Og de desillusjonerte.

- Flertallet vil ikke være farlige, men en signifikant minoritet vil bli terrorister, sier han.

- Hva skal til for å få dem til å bryte med det ekstreme islamistmiljøet?

- Det er som med andre former for avhengighet, som røyking. Det virker ikke hvis de ikke vil selv.

Mer fra Dagsavisen