Innenriks

Solberg og Brende signerte kondolanse-protokoll

Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) signerte fredag kondolanseprotokollen som er lagt ut i den franske ambassaden i Oslo etter terrorangrepet i Paris.

Solberg la først ned blomster utenfor ambassaden i Drammensveien der det allerede ligger en mengde buketter og er satt opp tente lys.

– Dette er et forferdelig angrep, og vi må ikke sensurere oss selv på bakgrunn av det. Det er fint å kunne gi denne hilsenen direkte til den franske regjeringen og til det franske folk, sa statsministeren etter å ha signert protokollen og overbrakt sine og regjeringens kondolanser til Frankrikes ambassadør Jean-Marc Rives.

Ambassadøren gir overfor NTB uttrykk for en dyptfølt takknemlighet for regjeringens oppmerksomhet.

– Dette er et tungtveiende tegn på en dyp og sterk sympati fra en regjering som representerer et land og et folk som er svært vennlige mot Frankrike. Og fra et land som bare for noen få år siden ble utsatt for den samme type prøvelse. Da delte vi deres sorg og vi setter spesielt pris på denne omtanken, sier Rives.

Maner til ro

Solberg peker på at hendelsene i Frankrike bidrar til at norske myndigheter også er opptatt av det som skjer utenfor landet.

– Først og fremst går tankene våre til ofrene, deres familier og den franske regjeringens arbeid. Men det betyr også at vi må tenke gjennom sikkerheten her i Norge, sier hun.

Statsministeren maner til sindighet i den situasjonen som har oppstått etter terrorangrepet og trekker paralleller til drapet på den nederlandske filmregissøren Theo van Gogh i 2004 som førte til mye uro i landet.

– Ytterliggående krefter på hver side nærer hverandre ved hendelser som dette. Vi så det i Nederland hvor det var opptøyer og moskeer ble satt i brann. Forhåpentlig vil alle bidra til å roe dette ned. For det gjør faktisk at de som utøver terror, vinner, hvis det fører til motreaksjoner som også er voldelige, sier hun til NTB.

Ingen kompromisser

Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) stilte fredag justisministeren spørsmål om hva som gjøres for å sikre norske mediehus etter terrorangrepet i Paris. Statsministeren sier at politiet og redaksjonene selv må diskutere hva som er det riktige sikkerhetsnivået.

– Det er en vurdering som må gjøres av politiet. Vi gjør ikke en vurdering fra regjeringens side når det gjelder de enkelte sikkerhetstiltakene. Men hvis det oppleves slik og det er trusler knyttet til det, bør også mediehusene sikres bedre, sier hun.

Utenriksminister Børge Brende (H) snakket torsdag med sin franske kollega Laurent Fabius.

– Vi diskuterte hvordan vi som utenriksministre kan komme sammen for å vise at vi ikke lar oss kneble av terrorister og ekstremister. Vi kompromisser ikke når det gjelder ytringsfriheten, det trykte ord eller journalisters og pressens redaksjonelle frihet. Dette blir et svært viktig tema i 2015, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren sier at Fabius er rørt over den internasjonale solidariteten som er vist.

– Han ønsker nå å bruke dette også som en viktig påminnelse om at vi må stå sammen om ytringsfrihet og om viktige universelle verdier, sier statsråden. (NTB)