Innenriks

Fritt fall mot gjeldshelvete

Du behøver verken være et ødeland, tjene dårlig eller være dum for å havne i gjeldshelvete. Alle kan falle ned i det, fastslår Silje Sandmæl. Hun har sett omtrent det som er av faresignaler gjennom sin jobb i TV3-programmet Luksusfellen.

236.000 nordmenn har alvorlige betalingsproblemer, hevdet VG i forrige uke.

- Det tallet viser bare hvem som har betalingsanmerkninger. Mange flere har betalingsproblemer, sier Sandmæl.

Faresignalene kan være vage til å begynne med. Du ser på det som et forbigående problem når regningene begynner å bli vel tyngende i forhold til inntekten. Du føler at du tross alt har kontroll, men er ikke klar over faresignalene. Som alkoholikeren gjemmer unna flaska, begynner du å gjemme unna regninger og ting du kjøper. Du forteller kanskje ikke ektefellen/samboeren din hva du kjøper. Turen mot gjeldssumpen har startet. På dette nivået vedkjenner man seg ikke problemet, ifølge Sandmæl.

 

Tabu

Klare meldinger fra venner eller familie får du heller ikke, for de vet ikke hva som skjer. Vår personlige økonomi er et tabubelagt samtaletema i Norge, mener Sandmæl, som også er forbrukerøkonom i DNB. Dermed holdes faresignalene nede.

- Ikke engang din beste venn vet at du har betalingsproblemer, sier Sandmel.

Vennene kan til og med være en del av problemet, påpeker redaktør Rune Pedersen i SmartePenger.no. Du vet økonomien er stram, men har ikke styrke til å si nei til ferieturen de vil ha deg med på.

Silje Sandmæls erfaring er at folk ikke vet hvor fort det går når man først har begynt å fortrenge ubehagelighetene ved betalingsproblemer.

- Da går det fortere enn svint på grunn av omkostninger og høye renter. Jeg har sett at det ofte utgjør halve gjelda, sier Sandmæl.

Hun minner om at forsinkelsesrenten for vanlige regninger er 9,5 prosent. For kredittkort er den mye høyere, ofte over 20 prosent.

 

Hurtigtog til helvete

Men det viser seg vanskelig å innse at nedgangen stadig blir brattere. Du regner ikke på konsekvensene eller tar dem ikke til deg. Fremdeles klarer du å betale regningene, men du står igjen med for lite penger til det daglige.

- Det blir viktigere for deg å løse kortsiktige problemer enn å ta hensyn til de lange linjene, sier Rune Pedersen.

Du begynner å dra kredittkortet for å betale husleie, mat og klær. Så skaffer du deg flere kredittkort. Kreditt blir nå også brukt til å betale gjeld.

- Da går det virkelig galt, sier Silje Sandmæl.

 

Sjokkert

Gjeldsdjevelen har fått godt tak i deg, og han paralyserer deg. Du har kommet til det punktet som sjokkerer Sandmæl gang på gang.

- De har verken oversikt over gjelden sin eller over hvor mye penger de bruker. De blir tiltaksløse. Gidder ikke henge opp et bilde på veggen en gang. De gir opp. Kanskje fordi de ikke vet i hvilken ende de skal begynne.

Det første du må gjøre for ikke å bli slukt av djevelen der nede er å være åpen om egen økonomi, mener Sandmæl.

- Vær åpen før det er for sent. Snakk med familie, venner, bekjente. Det er store muligheter for at det blant dem finnes noen som kan gi gode råd. Har du ingen slike personer å snakke med, så kontakt banken eller Nav, som begge har rådgivere innenfor personlig økonomi, sier hun.

Alarmen bør ifølge Sandmæl gå hos ektefellen/partneren hvis den andre blir mindre åpen om bankkontiene. Et annet faresignal er en overdreven trang til å være den som henter posten.

 

Ikke dum

To oppmuntringer har Sandmæl til dem som er i uføre. Det å miste kontroll over økonomien sin, er slett ikke er tegn på at man er dum. Selv folk med gode regneferdigheter kommer i uføret. Det er menneskelige mekanismer vi alle har i oss som får det til å gå galt. Fortrengning er en av dem. Et samlivsbrudd, sykdom eller arbeidsledighet kan være det som setter i gang nedturen. Eller at man begynner å shoppe i håp om at det skal bringe mer lykke i livet. Slik andre trøstespiser.

Den andre oppmuntringen er at det ofte bare skal én dags innsats til for å skaffe seg oversikt over situasjonen. Og nettopp oversikt er det første som må til for å stoppe fallet.

- Budsjett, budsjett, budsjett, sier Sandmæl.

 

Lav livskvalitet

Hun fastslår at nesten ingen setter opp husholdningsbudsjett fordi økonomien går rundt for de fleste. Men mangelen på budsjett eller oversikt gjør at man mister kontrollen hvis økonomien gradvis begynner å vende nedover.

- Det kan ende med at ruinert livskvalitet for alltid. Samboer/ektefelle kan bli dratt med. Boligen pantsatt. Kreditorer henger over deg, venner og familie får igjen penger du skylder dem, ektefellen tar med seg ungene og drar - og alltid pengemangel, som også barna lider under, sier Sandmæl.

 

Sikre deg

Hun er overbevist om at mange personlige tragedier kunne vært unngått hvis personlig økonomi hadde vært et skolefag. Da hadde alle lært de enkle grepene som skal til for å takle fristelser og ha oversikt over økonomien sin.

Sandmæls råd er å ha en felles konto til felles utgifter. Det er god vaksine mot ukontrollert fall ned i gjeldssumpen.

- Start med det allerede mens du har kontroll. Hvis du lurer på om du har et problem, da har du et problem. Skaff deg oversikt og behold den, sier Sandmæl.

Mer fra Dagsavisen