Innenriks

Over de sju hav til roklubben

Jordomseiler, atlanterhavspioner i robåt og pensjonert lege Stein Hoff trollbandt publikum med bilder og historier.

BOUNTY-ØYA: Jordomseiler, atlanterhavspioner i robåt og pensjonert lege Stein Hoff trollbandt publikum med bilder og historier.

Det ble en interessant kveld under roklubbens åpne medlemsmøte onsdag. Stein Hoff, jordomseiler, Atlanterhavsroer, pensjonert lege og mye mer, kåserte og viste bilder fra sitt nylige og tredje opphold på Pitcairn-øya i Stillehavet. Annen halvdel av kåseriet ble viet hjemseilasen fra Karibien til Engersand i sommer.

Pitcairn er øya der mytteristene fra Bounty stakk seg bort i 1789. I dag lever det 55 personer på øya, de fleste etterkommere av mytteristene. En brattlendt, liten øy der folket lever på offentlige lønninger, håndlagede souvernier og frimerkeutgivelser. Veier og firehjulinger er ikke akkurat det vi forbinder med Sydhavsparadiset, men slik er det der i dag. Skal du komme deg dit må du over havet med båt, det er ikke plass til noen flyplass på Pitcairn. Utstrakt selvstyre, under britisk overhøyhet.

Ekteparet Stein og Diana Hoff har hatt liggende i opplag en katamaran i Karibien. Den ble seilt hjem til Engersand i sommer. En strevsom seilas via Bermuda, Azorene, Spania og England. Tilhørerne fikk en klar forståelse av at å krysse Atlanteren selv på sommerstid kan være en prøvelse, når været er dårlig. Ikke bare en prøvelse, men risikabel, alle sikkerhetsrutiner må følges.

Ekteparet er begge pensjonerte leger. Diana har, som ektemannen, også gjennomført en solokrysning av Atlanterhavet med robåt. Stein Hoff planlegger nå og har skaffet seg robåt for i 2016 å ro over Atlanterhavet fra New York til Scilly Isles utenfor Cornwall. I 2016 vil det være 120 år siden norskamerikanerne Harbo og Samuelsen krysset Atlanteren i åpen robåt. Fra før har Stein Hoff rodd fra Portugal til Sør Amerika. Det gjelder å sette seg mål her i livet, mener tydeligvis ekteparet. Da vil de ikke angre på noe ugjort. Vi andre vil kanskje hevde at de to setter seg overmål.