Innenriks

Russer inntar norsk sokkel

MILLIARDÆR: Russeren Mikhail Fridman er på 52.-plass på listen over verdens rikeste. Nå vil han tjene seg enda rikere på olje- og gassproduksjon langs hele norskekysten.

I går ble det kjent at Olje- og energidepartementet har godkjent at tyske RWE Dea fortsatt kan eie lisenser på norsk sokkel, selv om selskapet er blitt kjøpt opp av LetterOne Holdings, som kontrolleres av Fridman.

RWE Dea Norge har «deltatt i fem av de viktigste funnene på norsk sokkel i senere tid», går det fram av selskapets nettsider.

- Gullfuglen

I og med oppkjøpet har Fridman nå kontroll over sju operatørselskaper, og er blitt rettighetshaver til ytterligere 33 lisenser på norsk sokkel, ifølge NTB.

- Det ser ut som om Fridman allerede har skutt gullfuglen på norsk sokkel i og med det store funnet Lundin Petroleum nylig gjorde på Alta-prospektet i Barentshavet. Fridman er tungt inne på eiersiden i lisensen til dette prospektet også, opplyser Arild Moe.

Han er seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, som utfører forskning om internasjonal miljø-, energi- og ressursforvaltningspolitikk.

I Storbritannia har Fridman nylig fått tommelen ned fra myndighetene for sitt ønske om å overta kontrollen med fem britiske gassfelt. Britene begrunner dette med de vestlige sanksjonene som er iverksatt både mot Russland og enkelte russiske statsborgere, på grunn av russernes bidrag til uroen i Ukraina.

51 år gamle Fridman, som selv opprinnelig er fra Ukraina, står ikke sanksjonslisten.

- Han er ikke blitt regnet for å tilhøre Putins krets, opplyser Moe.

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet sier til NTB at de vedtatte sanksjonene «retter seg mot bruk i Russland og vil ikke være relevant for utenlandske selskapers deltakelse i konsesjonsrunder på norsk sokkel.»

Erkefiende

Fridman har vært i Norge flere ganger, men da har det stort sett handlet om alt annet enn olje og gass.

I lengre tid ble Fridman regnet som Telenors erkefiende, etter striden som oppsto mellom Telenor og VimpelCom om russiske mobillisenser.

Via Russlands største investerings- og industriutviklingsselskap, Alfa Group, er Fridman tungt inne på eiersiden i VimpelCom, som nå er verdens sjette største telekommunikasjonsselskap, ifølge det amerikanske forretnings- og finanstidsskriftet Forbes.

Det er for øvrig også Forbes som har kåret Fridman til verdens 52. rikeste mann fordi han anslagsvis skal være god for 15,7 milliarder amerikanske dollar. Det tilsvarer over 100 milliarder kroner.

Fridman har også vært i klammeri med oljeselskapet BP, etter at han forsøkte, og lyktes i, å overta kontrollen i oljeselskapet TNK-BP.

- I 2013 fikk Fridman en meget stor kontantbeholdning i hendene da dette selskapet ble solgt til oljeselskapet Rosneft. Da ble det spekulert i hva han ville kjøpe i stedet, om det kunne bli andre russiske oljeselskaper eller noe annet i Russland. Et av svarene fikk vi tidligere i år med kjøpet av RWE Dea. Han valgte altså å investere mye av pengene sine i utlandet, og det er vel verdt å merke seg, sier Moe.

- Hvorfor kjøpte han nettopp RWE Dea? Kan det bety at han ser på norsk sokkel som spesielt lønnsom?

- RWE Dea går for å være et veldrevet selskap, men jeg tror ikke vi skal overdrive det norske elementet, svarer Moe.

Han påpeker at det er flere sider ved det tyske selskapet som er med på å gjøre det interessant for investorer. Av RWE Deas nettsider går det fram at selskapet også har prosjekter i Danmark, Tyskland, Storbritannia, Libya, Egypt, Algerie, Mauritania, Marokko, Polen og Turkmenistan.

Kapitalist

- Fridman har utvilsomt vært en av de sterkeste oligarkene i russisk økonomi i de senere år. Han er en formidabel finansiell aktør som så langt ikke har latt seg instruere av Kreml. Når han investerer, gjør han det for å få avkastning på pengene. Vi må se på ham som en russisk kapitalist og investor. Han går inn og ut av selskaper, påpeker Moe.

Det er dermed ikke gitt at Fridman vil gå videre med nye oppkjøp på norsk sokkel, mener han.

- Er det noe som tilsier at andre russiske oligarker kan vende blikket mot Norge?

- Det skjer en kapitalflukt fra Russland, og det er klart at noen russere vil kunne se det som hensiktsmessig å omplassere formuen i utlandet. Men Norge er et lite land, og Fridman kjøpte seg altså ikke primært inn i Norge, svarer Moe.

tor.sandberg@dagsavisen.no