Innenriks

Plant en løk for humla

HØST: Setter du løkene i jorda ganske snart, helst et par uker før det blir frost i bakken, hjelper du den utrydningstruede humla.

Hvis du gjør jobben i høst, kommer løkene opp når vårsola begynner å varme. Velger du dine løker med omhu, kan også humla nyte godt av blomstene.

Og det er lurt å ta vare på det lodne insektet. Humla er den viktigste pollensprederen vi har - den bidrar til at frukt, bær og andre næringsplanter bestøves og gir avlinger.

Utrydningstruet

Hvor mange humler som vokser opp, avhenger av tilgangen på mat. Det er spesielt viktig at dronningene, som er de eneste humlene som overvintrer, får seg et godt vårmåltid.

- Så fort det er varmt nok, drar de gravide humlene på jakt etter mat. Jo mer mat de får uten altfor mye strev, dess større blir det første humlekullet og dermed også humlebolet, sier Anne Havåg Holter-Hovind, som driver hagebloggen Moseplassen.

Det finnes 35 humlearter i Norge, og flere av dem er utrydningstruet. Også på verdensbasis er humlebestanden på vei ned. Det er det flere grunner til. Én grunn er at det moderne samfunnet ikke gir humla tilgang på nok nektar og pollen. Og det er tross alt dette den lever av. Men den enkelte hageeier kan bidra til å bedre humlas levekår, for eksempel ved å plante vårblomstrende løk.

Holter-Hovind er blant dem som engasjerer seg sterkt for humlas ve og vel. I vår arrangerte hun derfor en konkurranse der hun oppfordret bloggere til å skrive om humla og hvordan den kan hjelpes.

Lettstelt løk

Vinneren ble gartner Susanne Hjertø Wiik med bloggen Hageniboks. I dag har Holter-Hovind kommet på besøk for å overrekke premien: En hel haug med løker - mange av dem spesielt humlevennlige.

Under overskriften «La nå endelig humla suse!» har hun skrevet om hvordan humla er blitt et symbol på de pollinerende insektene verden faktisk avhenger av. Uten pollinering blir det ingen planter, og uten planter blir det ingen mat.

Wiik bor i borettslag og har peilet ut noen gode løkplasser i bakgården. Sannsynligheten er stor for at de kommer til å trives.

- Løker trives godt i vanlig jord. Men plassen bør ikke være altfor fuktig, forteller Wiik mens hun spar opp jord og gjør plass til en løkpakke.

Skygge ingen hindring

Det er mange løkblomster på markedet.

- Men noen løkblomster har lite eller ingen nektar og pollen, eller en fasong som gjør det vanskelig for humla å komme til, sier Holter-Hovind.

Dette gjelder blant andre tulipan og iris. Krokus, perleblomst og allium (prydløk) er derimot løktyper både du og humla kan ha glede av. De er fine å kombinere, siden de blomstrer på litt ulike tidspunkt, og de kan komme igjen år etter år.

De aller beste løkblomstene for humla er krokus, perleblomst og allium/prydløk. Også russeblåstjerne/scilla, hyasinter (svibel, klokkeblåstjerne m.fl.), påske- og pinseliljer, keiserkrone og rutelilje/fritillaria fungerer. Vinterblom, snøklokke og klosterklokke er bra humlemat, men løkene tåler ikke så godt tørke og bør kjøpes ferske. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen