Innenriks

Slik får du boliglån

BOLIGFINANSIERING: Er du ung og lurer på hvordan du skal få råd til å skaffe deg din første bolig? DNB-sjef Rune Bjerke gir deg råd om hvordan du skal klare å skaffe pengene.

Bjerke lover samtidig at banken ikke kommer til å behandle søknaden din etter firkantede regler. Han tre viktigste råd er:

1. Spar litt hver gang det er mulig. Du har flere muligheter enn du tror.

2. Tenk betalingshistorikk. Det betyr at du alltid må gjøre opp for deg og sørge for at du ikke får betalingsanmerkninger.

3. Vær åpen mot banken og bruk den til å legge planer. Det kan du gjøre gjennom chatteordningen med banken, telefonordningen eller de lørdagsåpne filialene som finnes noen steder.

Mykere regler

Myndighetene har bestemt at bankene skal kreve at man må ha 15 prosent egenkapital for å få lån. For noen uker siden sa finansminister Siv Jensen at denne regelen bare skal være veiledende.

DNB-sjef Rune Bjerke lover at saksbehandlerne hans skal behandle lånesøkere individuelt, og ikke etter strenge, forkantete regler. For eksempel er det mulig å få lån selv om du ikke tilfredsstiller kravet til 15 prosent egenkapital hvis du klarer å overbevise banken om at du er i stand til og villig til å betale gjelden din. Hvis du følger de tre rådene ovenfor, taler det til din fordel.

Rett tidspunkt

I en undersøkelse som DNB har fått gjort blant personer i alderen 15-33 år sier mer enn hver tredje person at tidspunktet de kommer inn i boligmarkedet på avgjør hvem som blir rik eller fattig.

- Timingen betyr ikke så mye på lang sikt. Ikke se på boligkjøpet som en ren investering. Se på det som en del av livskvaliteten din, sier Rune Bjerke.

Spareordning

Den viktigste spareordningen for unge kalles BSU. Der får personer under 33 år for tiden 4,6 prosent rente. Du kan spare opptil 25.000 kroner i året til du har nådd en grense på 200.000 kroner. Bjerke anbefaler naturlig nok denne ordningen.

- Det er ikke uoverkommelig for de fleste å spare så mye, sier Bjerke.

DNB har beregnet hva slags bolig de som har 200.000 kroner i banken kan få kjøpt. I de populære boligområdene i Oslo får du en leilighet på rundt 27 kvm. I Trondheim og Bergen får du h.h.v. 32 og 33 kvm for samme beløp.

Se regnestykket i egen sak.

Klasseskille

DNB-undersøkelsen blant unge viser at 72 prosent mener det er for dyrt å kjøpe egen bolig. Enda flere, 79 prosent, mener det er vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet uten arv eller pengestøtte fra foreldre eller besteforeldre. Frykten er ikke ubegrunnet. Samme undersøkelse viser at fire av ti unge får denne støtten hjemmfra.

Bjerke frykter at vi skal få et økende klasseskille i landet, mellom de som har egen bolig og de som ikke har det.

Kommunikasjonsrådgiver Espen Brynsrud i DNB forteller at enda flere må ha hjelp etter at myndighetene for en stund siden økte kravet til egenkapital fra 10 til 15 prosent.

Samtidig klør banklederne seg i hodet av at unge ikke utnytter BSU-ordningen bedre. Den gjennomsnittlige BSU-kontoen i DNB blir ikke større enn 80.000 kroner, som bare er 40 prosent av det som er mulig å spare med skattefradrag og høy rente.

Dette får du med 200.000 i egenkapital

DNB har regnet ut hva slags bolig du vil være i stand til å kjøpe med 200.000 kroner i egenkapital.

Du kan låne 1.130.000 kroner hvis banken holder seg strengt til regelen om 15 prosent egenkapital. Da har du 1,33 millioner å handle for.

Kvadratmeterprisen i populære områder i Oslo er:

* Grünerløkka: 53.001 kr. 
Det gir en bolig på 25 kvm.

* Sagene: 55.437 kr. 
Gir en bolig på 24 kvm.

* Gamle Oslo: 50.220 kr. 
Gir en bolig på 27 kvm.

* St. Hanshaugen: 56.653 kr. 
Gir en bolig på 23 kvm.

Mer fra Dagsavisen