Innenriks

Leter etter 
kvinnelig 
ordførerkandidat

OSLO AP: Tone Tellevik Dahl (Ap) får bred støtte som aktuell ordførerkandidat i Oslo Ap. Men enkelte håper SV kan finne en kvinnelig ordførerkandidat Ap kan lene seg på.

Etter at det fredag ble klart at Raymond Johansen vil stille som byrådslederkandidat, er nå det største diskusjonstemaet i Oslo Ap hvilken kvinne som kan stille som ordførerkandidat. En ringerunde Dagsavisen har gjort viser at nesten dobbelt så mange lokallagsledere nå støtter Tone Tellevik Dahl til dette vervet, etter at Libe Rieber-Mohn fredag i forrige uke sa at hun ikke stiller til gjenvalg.

Støtter Dahl

Dahl har vært heltidspolitiker i Oslo bystyre siden 2007, og har sagt ja til gjenvalg.

- Jeg stiller meg til disposisjon til det vervet fylkeslagene måtte ønske meg til. Jeg elsker Oslo. Oslo står foran en stor befolkningsvekst. Jeg ønsker å være med å videreutvikle byen til å bli en bærekraftig og raus by der mennesker og miljø står i sentrum, sier Dahl.

AUF i Oslo har vært positive til Dahl, samt bystyrerepresentant Rina Mariann Hansen. Hansen stiller seg også til disposisjon.

- Så er det opp til Oslo Ap å vurdere hvem som skal ha hvilke posisjoner, understreker hun.

Les også: Veien ryddet for Raymond

Ser til SV

Men andre krefter i fylkespartiet jobber for at en ikke trenger å sette andre på topp enn Raymond Johansen, og flere tenker at en kan se mot andre partier for å finne en ordførerkandidat. Leder Stian Grøthe i Tåsen Ap får stjerner i øynene av damene i SV.

- At SV skal overtale Kristin Halvorsen til å stille som ordførerkandidat er min drøm. Også Inga Marte Thorkildsen har jeg kjemperespekt for. Så det hadde vært bra om SV kunne stilt med noen kjente og respekterte navn. Da vil jeg si at de ligger godt an til å få det vervet, om venstresiden vinner valget, sier han.

Leder av Oppsal Ap, Randi Vollmerhaus, er enig.

- En løsning er at vi samarbeider med SV, og at de har en ordførerkandidat, sier Vollmerhaus.

Borgen på topp

Leder av nominasjonskomiteen i SV, Kari Pahle, kan avkreftet at Inga Marte Thorkildsen og Kristin Halvorsen er aktuelle.

- Uten at vi har konkludert så kan jeg si at det er mange som har satt Marianne Borgen på topp, sier Pahle.

Det holder Kristin Halvorsen med henne i.

- Marianne Borgen er min toppkandidat. Hun er den beste bystyrerepresentanten i Oslo, sier Halvorsen.

Borgen sier selv at «Ap og SV har et tett og godt samarbeid».

- Vårt felles mål nå er å vinne valget i 2015 til beste for miljøet, barna og alle Oslos innbyggere, sier Borgen til Dagsavisen og understreker samtidig at hun ikke vil blande seg inn i Aps nominasjonsprosess.

sofie.prestegard@dagsavisen.no