Innenriks

Verdens farligste vulkaner

VULKANUTBRUDD: De farligste vulkanene i verden kan drepe tusenvis, kanskje ­millioner, av mennesker hvis de bryter ut.

Vulkanen Bárðarbunga på Island er kun én av en rekke vulkaner i verden med risiko for utbrudd.

Den danske vulkanologen og administrasjonssjef i Nordisk vulkanologisk institutt (NORDVULK) Rikke Pedersen har jobbet med vulkanforskning på Island i 14 år. Hun påpeker at de største vulkanutbruddene ikke nødvendigvis er de farligste.

- Vulkanene man umiddelbart vil si er farligst, er de der folk bor tett på. Det er ikke nødvendigvis de største eller farligste i utbruddsstil, sier hun.

Spesielt finnes det en rekke vulkaner i Indonesia og Filippinene som gir grunn til bekymring, mener hun.

- Det er også fordi vanlige folk der vet så lite om det. Mange vet ikke at de bor på en aktiv vulkan. I Japan er det også flere aktive vulkaner, men der har de et bedre overvåkingsnett. På Island ligger all informasjon om vulkanaktivitet åpent tilgjengelig på nettet, sier hun.

Snillere og slemmere

Geolog og førsteamanuensis ved Naturhistorisk Museum, Rune Selbekk, understreker at det er vanskelig å lage en liste over verdens farligste vulkaner, men lar seg likevel utfordre til å gjøre et forsøk. Han deler vulkaner inn i to:

* De snillere typene har rød, lettflytende lava, og lavaens retning er mer forutsigbar. De tar sjelden livet av folk, men gir materielle skader.

* Hos de farligere «hissigproppene» samler gass og magma (smeltet stein, som kalles lava når det når overflaten) seg i vulkanen og eksploderer når trykket blir stort nok. Da kan vulkanen slynge aske 45 kilometer opp i atmosfæren og sende skyer av varme gasser og aske i rasende hastighet ned vulkansiden. (NTB tema)

Her er listen

Yellowstone Caldera, USA

Ifølge Rune Selbekk er den aller farligste vulkanen Yellowstone Caldera, i Yellowstone nasjonalpark i Wyoming, USA. – Det er en mulig supervulkan som potensielt kan utrydde nærmest alt liv i deler av det vestlige USA . Ca 640.000 år er gått siden siste utbrudd. Mange regner den som å være på overtid, sier han.

Sakurajima i Japan

Japan har også en del hissige vulkaner. – Sakurajima er en stor og kompleks vulkan med cirka 700.000 innbyggere i nærheten. Den har ofte eksplosive utbrudd, sier Selbekk.

Vesuv i Italia

Det berømte utbruddet til vulkanen Vesuv i Italia, i 79 e.Kr begravde byene Pompeii og Herculaneum. Forskere har kunnet ta gipsavstøpninger i askelagene av mennesker som forsøkte å flykte, og turister kan se ruiner av liv som var. Området er i dag tett befolket. – Cirka 3 millioner mennesker bor ved vulkanen, hovedsakelig i Napoli. Vulkanen regnes i dag for å være på overtid, siden den ofte har utbrudd hvert 50. år, forteller Selbekk.

Popocatépetl i Mexico

De aktive vulkanene finnes først og fremst på grensene mellom kontinentalplatene som jordskorpen er delt opp i. Slike kontinentalplater møtes blant annet i Mexico, der vulkanen Popocatépetl, i nærheten av Mexico city, har hatt mer enn 20 utbrudd siden 1519. – Ved siste utbrudd i 2000 ble over 40.000 mennesker evakuert, forteller Selbekk.

Galeras i Colombia

Også Colombia har sin andel aktive vulkaner. Galeras har hatt utbrudd hvert år siden 2000. Cirka 500.000 mennesker bor i byen Pasto i nærheten, og seks vitenskapsfolk og tre turister ble drept da de befant seg nede i krateret i 1993.

Merapi i Indonesia

Vulkanen er den mest aktive i landet og har vært aktiv i over 10.000 år. I 2010 ble 353 personer drept i et utbrudd.

 Mt. Ny iragongo i Kongo

I Afrika har Mt. Nyiragongo i Kongo utbrudd med ujevne mellomrom. – Utbruddet i 2002 ødela store deler av byen Goma. Selv om over 400.000 mennesker var evakuert, døde 147 personer i dette utbruddet. 120.000 ble hjemløse.

Mauna Loa på Hawaii

Mauna Loa tilhører i utgangspunktet de snillere typene vulkaner. – Normalt sett har denne vulkanen lavastrømmer som ikke er vanskelig å komme seg unna. Faremomentet her er eventuell kollaps av sidene på vulkanen, slik at den kan utløse tsunamier. Dette gjelder også vulkaner på Kanariøyene, sier Selbekk.

Taal på Filippinene

Taal kan true 1,7 millioner mennesker. – Man regner med at 5-6 000 mennesker så langt er blitt drept av denne vulkanen. Den har hatt 33 kjente utbrudd siden 1572, forteller Selbekk.

Mer fra Dagsavisen