Innenriks

Tajik slår tilbake mot Jensen

NETTHETS: Siv Jensen mener Hadia Tajik må tåle netthets. - Min tåleevne for person­sjikane er mye mer velutviklet enn Frps evne til å fornærme meg, svarer Tajik.

- Jeg forstår at Hadia Tajik opplever hets som ubehagelig. Men det er flere av oss kvinnelige politikere, og mannlige for den saks skyld, som har opplevd hets i vår tid som politikere, men jeg har ikke skjøvet det foran meg. For jeg mener det er noe vi må tåle, sa Frp-leder Siv Jensen i debatt mot Jonas Gahr Støre på NRKs «Politisk Kvarter».

Tema var Frp og ytringene mot Hadia Tajik. Tajik har ett svar på Jensens kommentar:

- Min tåleevne for personsjikane er mye mer velutviklet enn Frps evne til å fornærme meg. Jeg er enig med Jensen i at politikere dessverre må oppleve hets, men det er sjelden jeg opplever at det er stortingsrepresentanter som går god for denne type hets og påfølgende at ledelsen til representanten heller ikke reagerer. Dette er en diskusjon om hva man skal akseptere av politiske tillitsvalgte, men jeg ser at det er mer bekvemt for Frp å isolere det til at det handler om meg, og ikke om hatretorikk, sier Tajik.

Les også: - Oppsiktsvekkende stille, Siv Jensen!

Akseptert i Frp

Det hele startet da det ble kjent at stortingsrepresentant Ulf Leirstein trykket liker på en video og et innlegg om Tajik. I innlegget het det at det var «uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen», og i Youtube-videoen ble det hevdet at Tajik oppfordrer til drap.

Under NRKs «Debatten» på torsdag tok Tajik til motmæle: Hun pekte på at denne handlingen inngår i et mønster hos Frp. Det fikk motdebattant Mazyar Keshvari fra Frp til å reagere. «Det er rart hvordan en debatt om islamisering og ISIL går over til å dreie seg om deg og ditt ego, Hadia.» sa Keshvari.

Frp har i etterkant kalt debatten en «drittpakke fra Arbeiderpartiet». Selv om andre partiledere, som Audun Lysbakken og Knut Arild Hareide, har bedt Frp-ledelsen om å beklage, ville Jensen heller ikke i går beklage handlingene til Leirstein. Hun fastholdt at Leirstein selv har sagt unnskyld, og det er beklagelse nok.

- Det tok tre dager og påtrykk fra to aviser før Leirstein sendte meg en SMS hvor han beklaget at han likte videoen. Han beklaget ikke at han likte innlegget. Jeg reagerer på at ledelsen ikke tar et oppgjør med sine tillitsvalgte, men det sier kanskje noe om hva det er aksept for i partiet. Og dette er ikke et hvilket som helst parti - de forvalter ansvar. Hvilken troverdighet har de på å ta tak i arbeidet for å bekjempe hatytringer når de ikke engang tar tak i dette? spør Tajik.

Les på Nyemeninger.no: Frp har et ansvar

Uønsket svar

Tajik sier at hun ønsket å ta opp til debatt hvordan norske muslimer må leve med hatretorikk i hverdagen. Det nærliggende eksemplet var det hun selv hadde opplevd.

- Jeg ønsket at eksempelet skulle være så konkret som mulig. Det skulle ikke være mulig for Frp å sno seg unna. Det skulle bli synlig hva Frp gjør - og det har det blitt, sier Tajik.

- Så nå du har oppnådd det du ønsket?

- Jeg ville se et parti i regjering ta lederskap, når de likevel ikke gjør det, så ligger det et svar i det også som har vært tydelig for alle som har fulgt debatten. Det var et uønsket svar, men nå er svaret deres på bordet.

- Hvorfor ønsker ikke Jensen å svare på dette tror du?

- Det må hun svare på selv, men jeg spør meg om det er fordi hun ikke ønsker konfrontasjon med egne tillitsvalgte eller om det er fordi hun synes det er nyttig at slike påstander blir fremmet uten å bli dementert. Eller er det andre grunner? Det må hun forklare.

Les også på Nyemeninger.no: Sammen mot ekstremisme?

Disneyland og møkkafolk

Tajik viser til at uttalelsene mot henne bare er et ledd i rekken: Hun viser til innlegget «Drøm fra Disneyland» fra Christian Tybring-Gjedde og Kent Andersen fra 2010 hvor de spør hvorfor Ap vil dolke den norske kulturen i ryggen og erstatte den med flerkultur, Andersen lanserte også begrepet «kultursviker» om Ap. I fjor var nevnte Leirstein i hardt vær fordi han hadde vært ute med like-knappen på Facebook: På sin egen side hadde han likt et innlegg som skrev «Møkkafølk fra et møkkaland» om folk fra Afrika.

- Når vi står i vår tids verdikamp, må vi alliere oss bredt. Men istedenfor velger vårt lands politiske ledere å skyve norske muslimer fra seg ved å mistenkeliggjøre deres lojalitet til landet. Disse muslimene er våre viktigste samarbeidspartnere for å bekjempe voldelig islam, det er de som har kontakt med unge muslimer som står i fare for å bli radikalisert. At Frp, som i tillegg til å sitte i regjering, har ansvar for departementene som skal bekjempe ekstremisme og hatretorikk, bekymrer meg. Med dette som bakteppe etterlyser jeg Frps lederskap, sier Tajik.

- Hvilke konsekvenser får det, ifølge deg, at Jensen ikke tar tak «lederskap»?

- Jeg vil ikke være noen dommedagsprofet, men jeg vil si det er uheldig med en splittende strategi og manglende vilje til å utvise lederskap når man utgjør landets ledelse.

Dagsavisen har forsøkt å nå Frp-leder Siv Jensen, men har ikke lyktes.

samfunn@dagsavisen.no

Statsminister Solberg: - Ville ­sagt ifra

Statsminister og partileder Erna Solberg ville sagt tydelig fra dersom hun hadde fått en «Leirstein-sak» i Høyre. Men hun vil ikke kritisere Frp-leder Siv Jensen for hennes håndtering av saken.

- Altså, jeg er ikke med på den leken med hvem som tar avstand fra hvem. Det er bra Leirstein selv har beklaget. Det han trykket «liker» på, var et meget godt eksempel på hva man ikke bør komme med i den politiske debatten.

Solberg mener videre debattonen er viktig.

- Vi må være tydelige på hva som er en akseptabel tone i debatten, og si fra om at det ikke er greit å underbygge det som er grumsete. (NTB)

Sandberg: – Skal ta full­stendig avstand

Nestleder Per Sandberg er opptatt av å understreke at Ulf Leirstein har gitt en unnskyldning.

– Han har lagt seg paddeflat. Det var helt riktig og på sin plass. Slike ufyselige påstander og hatmeldinger skal vi ta fullstendig avstand fra. At vi politikere blir hetset er dessverre en realitet, som andre mennesker og grupper dessverre blir. Det kommer i kjølvannet av sosiale medier. Da er det viktig å stå opp, sammen, mot slik hets. Å gå i skyttergravene å produsere eller påstå forskjellige agendaer mot hverandre tjener ikke selve kampen mot netthets eller annen hets, sier Sandberg til Dagsavisen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: