Innenriks

Insekter erstatter gift

LIER: Horder av bitte små rovdyr tar til vingene. De sørger for å holde urtehagen fri for skadelige insekter. Dermed er det unødvendig med sprøytemidler.

Vi er i drivhuset til Anders Hafskjold på Grette Gård i Lier i Buskerud. Her produseres urter til Den lille krydderhave, som leverer 25 varianter av krydderurter til grossistfirmaet BAMA, spisesteder og butikker over store deler av landet. Blant annet er det snakk om basilikum, rosmarin, lavendel og timian.

Drivhuset kunne vært et arnested for skadelige insekter som bladlus og midd. Men her har bonden fått med seg nyttedyr fra insektverdenen. Hafskjold setter ut snylteveps, rovtege og rovmidd i drivhusene sine. Snyltevepsen går løs på bladlusa, mens rovmidd og rovtege tar trips (frynsevinger). Andre bruker også marihøner mot bladlus.

Unge planter

- Jeg setter ut insektene på de helt nye plantene, da gjør de mest nytte for seg. Det er viktig at de tar utøyet på et veldig tidlig stadium, sier Hafskjold.

Han viser oss et glass med 500 snylteveps. De stikker hull på lusa og legger egg i dem. I løpet av tre dager dør de, og kort tid etter kommer nye snylteveps fram. På et annet glass har Anders hele 50.000 rovinsekter: rovmidd.

På Grette gård har de drevet med krydderurter i 35 år. På den tida har de aldri brukt sprøytemidler i drivhusene. Sprøytemidler ville jo ikke bare tatt livet av de skadelige insektene, men også de nyttige. Dessuten er det ikke hyggelig for bonden å måtte håndtere giftstoffer.

Gror fort

De fleste krydderurtene blir avlet fram i løpet av fem uker, men rosmarin bruker ti uker på å bli klare til å sendes til grossisten. De ferdige plantene må behandles med omtanke under frakt og lagring. Hvis ikke kollapser de før de når forbrukeren.

Et par steder i drivhusene henger det fluepapir. Det studeres nøye av en forsker fra Norsk Landbruksrådgivning. Hun følger med på hva slags insekter det er i drivhusene.

- Dette er forhåpentligvis bare vannfluer, sier Hafskjold om de som har festet seg.

Takket være nyttedyrene eller nytteinsektene har han lite skadeinsekter i drivhusene sine. Basilikumen, rosmarinen og de andre urtene ser ut til å stortrives.

ester.nordland@dagsavisen.no