Innenriks

Ber Solberg stoppe FN-ja til hasj

RUS: En velorganisert og rik lobby vil gjøre alt 
for at FN skal legalisere cannabis. Mina Gerhardsen i Actis ber statsminister Erna Solberg (H) jobbe imot.

25 delstater i USA har gjort cannabis lovlig til medisinsk bruk. En mektig lobby jobber nå for at FN skal si ja til legalisering av cannabis i 2016. FOTO: MATILDE CAMPODONICO/NTB SCANPIX

Uruguay ble i fjor første land i verden med statlig produksjon og distribusjon av cannabis. USAs første butikker for salg av marihuana åpnet i Denver i Colorado i år. Der kan du nå kjøpe hasj, omtrent som du kjøper vin. 25 delstater har gjort cannabis lovlig hvis det er til medisinsk bruk.

LES OGSÅ: Heidi Taksdal Skjeseths kronikk om cannabislegalisering i USA.

- USA bryter med dette konsensusen som har vært på rusfeltet gjennom FN-konvensjonen. Det setter alt i spill. Hele narkotikakonvensjon ligger på bordet igjen, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis, Rusfeltets samarbeidsorgan.

Lobby

Det neste store veiskillet i global narkotikapolitikk er FN-møtet (UNGASS) om narkotika i 2016. En mektig lobby jobber allerede nå for at FN her skal si ja til legalisering av cannabis. Det vil Gerhardsen at Norge skal stoppe.

- Det vi ser i USA er en velorganisert og en velfinansiert lobby som jobber veldig målrettet for å få legalisert cannabis, sier hun.

Rundt 680 millioner kroner har hasjlobbyistene spyttet inn. Blant dem som har investert mest er milliardæren George Soros, og nylig avdøde Peter Lewis. Ifølge Washington Post kom 68 prosent av finansieringsmidlene til den såkalte grasrotbevegelsen for hasj i Washington fra dem. I Colorado var andelen 67 prosent.

Soros støtter også Drug Policy Alliance i USA med rundt 24 millioner kroner i året, noe som utgjør en tredjedel av budsjettet deres.

- Det er i tillegg sterke kommersielle krefter som begynner å se på marihuana som et produkt, nå som det går nedover i tobakksindustrien. Mens andre igjen ser på muligheten for å bruke cannabis i alt fra is og brus til sjokoladepålegg, sier Gerhardsen.

Med alt dette i bevegelse trengs det kraftfulle politiske motkrefter, mener Actis, og krever at den blåblå regjeringen går i front.

- Justisminister Anders Anundsen (Frp) har vært tydelig på at det uaktuelt å legalisere her i Norge. Nå håper jeg han kan være tydelig på å fronte Norges politikk internasjonalt.

Gerhardsen vil også utfordre utenriksminister Børge Brende (H), helseminister Bent Høie (H) og statsminister Erna Solberg (H) om å være klare anti-hasjambassadører fram mot møtet i 2016. Hun mener Norge stolt kan selge inn egen modell.

- Selv om vi har mange utfordringer knyttet til vår ruspolitikk, har vi likevel fått til noe. Vi har langt færre ungdommer som prøver cannabis enn det som er snittet i Europa. Det bør vise oss at den norske modellen med forbud og sterkt fokus på forebygging har fungert.

- Må lede eget løp

Gerhardsen mener det haster for norske myndigheter å komme på banen, fordi prosessen foran UNGASS-møtet allerede er godt i gang.

Nylig var Actis i møte hos EU-kommisjonen der det ble diskutert hva de skal spille inn.

- Det er også mange andre viktige møter framover mot 2016, som partsmøter i desember og mars. Her er det viktig at Norge deltar for å fronte vårt syn. Det mener jeg vi også bør gjøre på mange andre arenaer hvor helseministeren, justisministeren og statsministeren snakker med sine kollegaer globalt, sier Gerhardsen.

Hun sier Sverige har vært veldig tydelig.

- De har en klar politikk på nulltoleranse, og uttrykker gjerne nullvisjonen i offentlig sammenheng.

Hun mener det er vanskelig å se for seg at EU skal samles om en strategi, ettersom de ulike landene har rimelig forskjellig politikk.

- Her må vi lede et eget løp, sier Gerhardsen.

Aggressiv

Actis sender nå brev til statsministeren og tre aktuelle ministre sammen med Forut - solidaritetsaksjon for utvikling.

- En viktig diskusjon inn mot FN-møtet blir hva vi skal tilby de landene som i dag er store produsenter av cannabis. Til nå har mange land hatt en ganske aggressiv tilnærming der politistyrker har brent ned åkrene til de som dyrker cannabis. Vi mener det er viktig at en kan tilby folk andre leveveier, og vil jobbe fram mot UNGASS med det som mål, forteller Gerhardsen.

sofie.prestgard@dagsavisen.no