Innenriks

50.000 svensker vil jobbe i Norge

ARBEIDSKRAFT: Svenskene strømmer til jobber i Norge, og langt over 50.000 svenske arbeidstakere vil gjerne ta seg jobb i oljelandet i vest, i tillegg til de 80.000 som er her allerede.

Aldri før har det vært enklere å finne svensk arbeidskraft til å jobbe i Norge. De strømmer til byer og steder, fyller ølglass og server mat, og passer barna våre i barnehagen.

Attraktivt land

- Norge er et attraktivt land å jobbe i, sier rekrutteringsansvarlig i worknorway.se, Mikael Ljung til Dagsavisen.

- Vi har over 50.000 registrert i våre baser, som ønsker seg jobb i Norge, sier han.

- Hvorfor strømmer svenske arbeids-takerne til Norge?

- Norge er et fint land, og dere har ofte bedre betingelser enn oss, sier han.

Worknorway.se er et portal hvor arbeidssøkere legger inn sine cv-er, og hvor norske bedrifter søker etter folk.

- Hvis en norsk frisør trenger en ny frisør med blå skjorte og røde sko, så hjelper vi med å finne det, sier Ljung.

- Vi hjelper arbeidstakere og arbeidssøkere med å finne hverandre, legger han til.

I 2013 ble det skrevet over 85.000 skattekort til svenske statsborgere.

- Svenskene som jobber i Norge i dag, jobber i stor grad i serviceyrker, som butikker, hotell og restaurant osv. I tillegg er det mange som jobber i norsk helsevesen. Framover vil behovet for arbeidskraft øke særlig mye innen helse, pleie og omsorg, på grunn av eldrebølgen. Her har svenskene det fortrinnet at de kan språket og lett kan gå inn i disse jobbene med en gang. Samtidig vil nok også behovet etter denne typen arbeidskraft øke i Sverige framover, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i Nav til Dagsavisen.

Servicebransjen populær

Går man ut en sommerdag for å ta seg en øl eller noe å bite i, er det nesten umulig å få en servitør som ikke snakker svensk.

- Servicebransjen er den meste populære. Og det er den bransjen med flest jobber. Men vi formidler ansatte innen alle sektorer, sier Ljung.

- Hva slags type mennesker er det som vil til Norge?

- Det er alle typer. Både de med høy utdannelse og de uten, sier han.

- Mange bedrifter søker på våre nettsider, og per i dag har vi rundt 200 annonser ute, hvor norske bedrifter søker etter svenske arbeidstakere, sier han.

Et annet formidlingsbyrå, forteller at de har 60.000 svenske arbeidssøkere til Norge i sine registre.

- Svenskene er jo også attraktiv arbeidskraft i Norge, med et godt rykte samtidig som de er lette å integrere. Det at det også allerede er mange svensker som jobber i Norge, vil også bidra til å gjøre det lettere for andre å komme hit, fordi de kanskje kjenner noen som jobber i Norge allerede og dermed har et miljø her, sier Johannes Sørbø.

Hele landet

Worknorway.se formidler jobber hele året, og særlig nå om sommeren er det turistnæringen som nyter godt av svensk arbeidskraft. Innen for eksempel IT rekrutteres det jevnt over hele året, sier han.

- Vinteren i Nord-Norge er også populær hos svenskene. man skulle tro at de fleste vil til Oslo, men vi formidler over hele landet, sier han med et smil.

På hjemmesiden til Nav er det i dag litt i overkant av 1.000 ledige jobber innen servicenæringen. Totalt har de 5.398 stillingsannonser inne.

- Hvor mange svensker er det plass til i Norge?

- Vi setter ikke noen grense på hvor mange som kan registrere seg hos oss. men hvor mange som får jobb, er avhengig av arbeidsmarkedet, og det svinger hele tida, sier han.

tom.vestreng@dagsavisen.no