Innenriks

Den feministiske våren

FEMINISME: I Norge hadde vi i år det største 8. mars-toget i manns minne, og i Sverige samles 10.000 feminister til tidenes største nordiske feministkonferanse. - Feminismen står sterkere enn noensinne, slår svensk politiker fast.

Det er forventet 10.000 besøkende til Nordisk Forum i løpet av helgen. FOTO: VILHELM STOKSTAD/TT/NTB SCANPIX

MALMÖ: - Vi står midt i en feministisk vår, sier riksdagskandidat for Feministisk Initiativ, Kenneth Hermele.

Det er stappfullt i messesalen der det svenske feministpartiet «Feministisk Initiativ» har sin stand, side om side med hundrevis av andre nordiske feminist- og kvinnesaksorganisasjoner. 10.000 feminister er forventet innom konferansen i løpet av helgen, og årets Nordisk Forum blir den største av sitt slag i Sverige. I Norge gikk kvinner og menn i det største 8. mars-toget i manns minne, og i Sverige er partiet Feministisk Initiativ på vei inn i maktens korridorer. Den store oppslutningen rundt konferansen kan tolkes som et tegn på at feminismen er i ferd med å vokse seg stor og sterk i Norden.

Fra Norge stiller blant annet Kvinnefronten, 8.-marsinitiativet og Ottar, sammen med foredragsholdere som Marie Simonsen, Marta Breen og Marte Michelet. Programmet på Nordisk Forum teller over 400 punkter.

- Det dukker stadig opp påstander om at feminismen lider av et tilbakeslag. Spør du meg er dette arrangementet et vitne om at feminismen står sterkere enn noensinne, sier Hermele.

Tredje etappe

I Sverige er det mer enn bare Nordisk Forum som vitner om det. Feministisk Initiativ gjorde nettopp en brakmåling på den nyeste svenske folkeopinionen. Dersom Riksdagsvalget ble holdt i morgen, ville FI fått klar innpass med 4, 4 prosent av stemmene. Det tror partiet selv skyldes mer enn bare en godt planlagt valgkamp.

- Kvinner i Norden er lei av å høre at likestilling skal sikres «bare vi får gjort noe med klasseforskjeller først», sier Hermele.

Han mener derfor at vi nå er vitne til en tredje bølge i nordisk samfunnsdebatt. Mens det først ble kjempet for demokratisk politikk på starten av 1900-tallet og bærekraftig miljøpolitikk på 1970-tallet, ser det ut som om den store feministiske kampen nå står for tur.

- FI har over tidoblet medlemstallene på bare et halvt år, fra 1.500 til drøyt 16.000, sier Hermele fornøyd.

- Vi får rundt 100 nye medlemmer om dagen.

Ett skritt foran

Både Hermele og FIs talskvinne og ledestjerne Gudrun Schyman er på plass i Malmö for å bidra under konferansen. Schyman er et av konferansens hovedtrekkplastre. Hermele ser for seg at den økede interessen for feminisme også i rikspolitikken snart vil resultere i et søsterparti i Norge. FIs voldsomme vekst er blant annet blitt hjulpet godt fram av stadig økende oppmerksomhet på kvinnesaksspørsmål i mediene. Dette er ikke et utelukkende svensk fenomen. Også norsk samfunnsdebatt kretser stadig mer rundt temaer som netthat rettet mot kvinner, vold i nære relasjoner og det tilsynelatende sementerte lønnsgapet mellom menn og kvinner.

- Men hatet rettet mot kvinnekampen står fremdeles sterk, sier Hermele.

Må kutte kommentarfelter

Flere svenske medier har i den siste tida sett seg nødt til å kutte helt ut bruken av kommentarfelter, på grunn av den voldsomme trakasseringen de avler fram. Hermele mener det er et kraftig uttrykk for menns aversjon mot å gi fra seg makt til kvinner.

- Når jeg uttaler meg om feminisme får jeg for eksempel bare hyggelige mailer og tilbakemeldinger. Det er viden akseptert at jeg som mann skal kjempe for makt i Riksdagen. Når en kvinne gjør det samme, må kommentarfelter stenges og innbokser tømmes. Det virker for meg som om feminismen derfor ikke er hovedmotivet for hat, men kvinner, sier han.

Han mener det synliggjør behovet for partier som FI, som setter kampen mot diskriminering først.

- Andre partier har feminisme først og fremst som et biengasjement, eller fokuserer i for stor grad på klasse, sier han

Et bredt parti

Mens de fleste organisasjonene og politiske partiene som er til stede på Nordisk Forum må lokke med godsaker, bærenett og andre artefakter for å få oppmerksomhet, nyter FIs stand jevn tilflyt av besøkende. Partiet er åpenbart på hjemmebane. Nylig fikk de en representant inn i EU-parlamentet og lanserer snart et nytt partimanifest i forbindelse med riksdagsvalgkampen. Der har alt fra skole-, helse-, miljø- og økonomisk politikk tatt utgangspunkt i feminismen.

- Feministisk Initiativ er ikke et «ettspørsmålsparti». Og dersom norske feminister klarer å kommunisere det samme, ser jeg ikke bort ifra at de kan nyte lignende suksess i løpet av svært kort tid, sier han.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no