Innenriks

Gamle planter på moten

HAGE: Mange av prydplantene fra 1814 er populære fremdeles.

- Denne kan blomstre veldig lenge, sier leder for Botanisk hages venners plantegruppe, Jorid Hustveit, og holder opp en lavtvoksende løvemunn.

- I fjor som det var så mildt, hadde jeg en som blomstret helt fram til jul, forteller hun.

Løvemunn er bare en av de mange eldre prydplantene som nylig ble tilbudt på vårtreffet til Botanisk hages venner. Botanisk hage i Oslo er Norges eldste botaniske hage, og som Dagsavisen skrev lørdag feirer både den populære hagen og grunnloven 200-årsjubileum i år. Det har Botanisk hages venner markert ved å dyrke en rekke planter som var i bruk for 200 år siden.

- Det finnes begrenset med skriftlig materiale over hvilke prydplanter som fantes i Botanisk hage de første årene, så vi har tatt utgangspunkt i plantelister fra Bogstad gård, forteller Hustveit.

Nellik og levkøy

Bogstad går var eid av Peder Anker, Norges første statsminister. Han var også hageentusiast, og Bogstad hadde et særdeles flott hageanlegg.

- I 1792 ble alle plantene som fantes på Bogstad beskrevet, noe som har gitt et rikt kildemateriale over hvilke planter som fantes i Norge på den tida, sier Hustveit.

I Botanisk hages venners plantekataloger for vårtreffet er de opprinnelige navnene fra plantekatalogene fra Bogstad tatt med. Der var fjærnellik «Nellik Fiernellik Fieraktig», purpursolhatt «Rudbecke purpurfarget» og hage­aurikkel «Nøkleblom aurikkel Biørnøre».

Jubileumsplanter

På årets vårtreff var både levkøyer og nelliker å finne blant jubileumsplantene som var til salgs.

- Levkøy finnes i mange forskjellige farger, og lukter godt. Generelt er det mange av de gamle plantene som lukter mye. Dette med lukt er kanskje blitt litt glemt de senere årene, man har vært mer opptatt av hvordan blomstene ser ut, sier hun.

- I tillegg til jubileumsplantene har vi også funnet fram noen planter som har røtter enda lenger tilbake, helt til vikingtida, sier Hustveit.

- Ramsløk for eksempel, er blitt veldig populær de siste årene. I fjor ble det vi hadde for salg revet bort på ti minutter. Så det er tydelig at også plantevalg styres av trender.
 (NTB Tema)

Nyeste fra Dagsavisen.no: