Innenriks

Halve New York nær fattigdom

ØKONOMI: I en av verdens rikeste byer lever halve befolkningen under eller nær fattigdomsgrensa. Men Danny Gerardo og Carlos Cepin klager ikke.

NEW YORK (Dagsavisen): New York City er kjent for skyskrapere, frihetsgudinnen og finansdistriktet Wall Street. Men blant restaurantene i verdensklasse, dyre drinker og turister på helgetur, sliter nesten halvparten av befolkningen med å få endene til å møtes.

21 prosent av befolkningen i verdensmetropolen lever i fattigdom, mens 46 prosent lever under eller nær fattigdomsgrensa, ifølge tall fra New Yorks Center for Economic Opportunity.

Det er ikke langt å gå fra Brooklyn Bridge og ærverdige gamle mursteinshus til Brooklyns såkalte «projects», der mange av New Yorks fattige bor gratis eller til sterkt subsidierte leiepriser. Det er mange her som har lite, sier Danny Gerardo (20).

- Noen er født rike, andre er født fattige. Jeg tror ikke det er så lett å endre det, men jeg prøver! Jeg jobber og jobber, sier Gerardo, som kom til USA fra Den dominikanske republikk sammen med foreldrene sine da han var 13 år.

Mistet trua

Han sier han tjener 600 dollar i måneden og faller dermed under fattigdomsgrensa, selv om han fortsatt bor hjemme hos foreldrene.

Gerardo har jobbet som servitør, leveringsbud, butikkmedarbeider, apotekerassistent, sveiser og nå som barberer. Drømmen om å bli agent for FBI ble knust i fjor høst, da han ikke fullførte første semester på universitetet. Det ble for dyrt. Gerardo skulle ønske utdanning var gratis.

- Tror du på den amerikanske drømmen?

- Nei, ingen tror på den lenger. Vi jobber hardt og lenge, og er fortsatt fattige.

USAs minskende middelklasse og økte økonomiske ulikheter har fått stor oppmerksomhet den siste tida. New Yorks ferske ordfører Bill de Blasio vant med stor margin etter en valgkamp som først og fremst handlet om økonomisk ulikhet, og det de Blasio kaller «den delte byen». Ifølge magasinet The New Yorker er de økonomiske forskjellene på Manhattan like store som i Sierra Leone. De Blasio har blant annet lovet å innføre betalte sykedager, og gratis førskole for alle.

Det er særlig blant minoriteter og innvandrere fattigdommen er størst.

Danny Gerardo sier presset om å sende penger hjem til familien i Den dominikanske republikk gjør det vanskelig å spare.

- Det er likevel bedre her enn der, sier han og ser på sjefen sin, Carlos Cepin.

Nye investeringer

Cepin (31) har akkurat investert i en barbersalong i bydelen Gowanus i Brooklyn. Salongens nærmeste nabo er de mange mursteinsblokkene med subsidierte, offentlige leiligheter. Cepin vil mest av alt tjene mye penger raskt, men så langt går det trått. Han håper åpningstilbudet vil fylle den nå tomme salongen, der en medarbeider sitter i en frisørstol og sover. For 18 dollar, rundt 110 norske kroner, får du barbering, hårklipp og en trim av øyenbrynene.

- Det er stor forskjell på folk. Det er så mange som har så mye her. Selv må vi slite for å klare oss, sier Cepin.

Håper på Bill

USAs fattigdomsgrense er på 23.850 dollar i året for en familie på fire, rundt 143.000 kroner.

Mange fattige jobber til minstelønn eller deltid, og New Yorks høye leiepriser bidrar til at flere sliter her enn landsgjennomsnittet.

Utenfor de offentlige blokkene står Judith Mulett (71), Ana Colon (72) og Betty Rosario (78) i opphetet diskusjon.

- Alt er blitt dyrere, i butikkene rundt oss går prisene til himmels, nærmest roper Mulett og slår ut med armene.

Selv er hun pensjonert hjemmehjelp og mottar 800 dollar i pensjon hver måned. 236 dollar går til den subsidierte leien. For å spe på pensjonen jobber hun som vaskehjelp på Manhattan to dager i uka. To dager i måneden får hun mat fra den lokale kirken. Til sammen holder det akkurat.

- Jeg er takknemlig for leiligheten. Jeg har tak over hodet og gode venner, smiler Mulett.

Hun har bodd i den subsidierte leiligheten i over 50 år.

De tre kvinnene har tro på Bill de Blasio og ber alle om å være tålmodige.

- Vi støtter ham alle sammen, sier Colon.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no