Innenriks

Haster
 å løse 
Ernas
 OL-
knipe

OL-FLOKE: Frps «nei» til OL har satt statsminister Erna Solberg (H) i en lei knipe. - Pengene renner ut hver eneste dag. Regjeringen bør avklare snarest, mener finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF).

Fremskrittspartiets rungende «nei» til OL søndag utløste i går en intens møtevirksomhet - i idretten, i søkerkomiteen for OL og blant politiske støttespillere for et OL i Oslo i 2022. Statsminister Erna Solberg (H) har fått en het potet i fanget og sliter med å finne en løsning.

Fortsetter OL-arbeidet

I Kulturdepartementet fortsetter arbeidet med OL-søknaden, og en eventuell statsgaranti, uavhengig av Frp-vedtaket.

- Vi holder tempoplanen som det er lagt opp til, og har som mål for øye å ta stilling til søknaden i god tid, sånn at vi kan få resultatet behandlet av Stortinget før søknadsfristen. Hvis det er sånn at Høyre går inn for saken, så har vi flertall i regjeringen. Men det er uansett ikke et spørsmål en mindretallsregjering kan ta stilling til alene, sier kulturminister Thorhild Widvey til Dagsavisen.

Statsminister Erna Solberg sa i går at Høyre vil avvente en konklusjon. Først skal de se hva forhandlingene mellom stat og kommune blir.

- Et OL er en stor fest, men også forbundet med store kostnader. Vi må derfor få tallmaterialet på bordet, slik at vi vet hva vi forholder oss til. Premissene må være klare. Høyre har foreløpig ikke tatt stilling i saken, sa Solberg til NTB.

Komiske Ali

Regjeringens håndtering av saken møter hoderisting på Youngstorget.

- Nå må regjeringen rydde opp, mener partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet.

- Uttalelsene til Widvey blir lite troverdig når de ikke forholder seg til den nye virkeligheten. Da går de komiske Alis uttalelser en høy gang. Nå har finansministeren stemt ned statsfinansiering av OL og så skal kulturministeren avvente. Det går ikke an å holde Idretts-Norge for narr på den måten. Enten legger de fram sak, eller så må søknaden trekkes, mener Johansen, som selv stemte ja til OL ved folkeavstemningen.

Les også: Reformforslag i kø

- Nøysomt eller nei

Ap stiller seg avventende til hva regjeringen bestemmer seg for. I partiet finnes det brennende tilhengere og intense motstandere. Og i alle partier brer det seg en dyp bekymring over hvor dyr en slik idrettsfest kan bli. Nettopp dét er et godt argument for å la OL gå, mener KrFs Hans Olav Syversen, leder i Stortingets finanskomité.

- Regjeringen bør avklare dette raskt, og fremme sak for Stortinget før sommeren, sier Syversen, og understreker at KrFs stortingsgruppe ikke har tatt stilling til saken ennå. Han mener pengegaloppen i senere OL har gjort behovet for en grundig gjennomgang av faktagrunnlaget enda større.

- En mulighet kunne jo være å si ja til statsgaranti med veldig klare motkrav: At alle arenaer skal kunne gjenbrukes. IOC skal ikke slippe skatt eller kreve endringer i norsk skattelovgivning. Vi som arrangørland bestemmer selv hvem som skal kunne reklamere når og for hva. Og at vi avlyser den ekstravagansen den internasjonale olympiske komité vanligvis krever for sine representanter; som eget helsetilbud og egne luksushoteller, sier Syversen.

Han legger ikke skjul på at han er meget kritisk til IOC.

- Den beste måten å jobbe mot IOC på nå, er at søkerland og -byer står sammen i sin fordømmelse av organisasjonen. Sveits har sagt nei, Tyskland har sagt nei - selv om OL-presidenten er tysk - Stockholm har sagt nei og Krakow skal ha folkeavstemming, påpeker han.

For hva har IOC gjort etter menneskerettighetskritikken og overskridelsene i forbindelse med Sotsji-OL, og i etterkant av Krim-krisen? påpeker han.

- Jo, de har utnevnt en av Putins støttespillere, tidligere visestatsminister, til å vurdere søkerbyene, selv om en av søkerbyene ligger i Ukraina. Det sier alt om hvor tonedøve de er, mener Syversen.

Sak på landsmøtet

I Oslo rådhus innkalte byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til hastemøte i søkerkomiteen i går. Deres konklusjon var klar:

- Vi fortsetter det arbeidet som et klart flertall i bystyret har gitt oss, sier Røsland, som er formann i søkerkomiteen.

Oslo Høyre varsler nå at de på landsmøtet til helgen vil ta opp spørsmålet om OL i en eller annen form. Etter det Dagsavisen forstår vurderer Unge Høyre det samme.

- Er det lurt?

- Jeg er usikker på det. Det er ikke levert inn noe resolusjonsforslag om det. Så saken står ikke til behandling. Men saken vil nok bli diskutert de nærmeste dagene, sier Røsland.

Også Oslo Ap har stemt for OL og Oslos innbyggere har sagt ja i en folkeavstemning tilknyttet forrige lokalvalg - om enn med mindre margin enn idrettstoppene kunne ønske seg.

Oslo Aps leder Jan Bøhler har lenge regnet med at Frp ville være mot OL, og mener helgens nei «egentlig forandrer veldig lite». Han er innstilt på å følge opp Oslo Aps årsmøtevedtak og folkeavstemningen, men ikke på annet vis enn gjennom den tidligere nevnte søkerkomiteen i Oslo.

samfunn@dagsavisen.no