Innenriks

Politiet hopper over homokurs

HATKRIM: Politiet dropper skolering som skal styrke innsatsen mot hatkriminalitet, tross høye mørketall. Det er vanskelig å få politiet til å se at dette er relevant for dem, sier Oddvar Thorbjørnsen Faltin i Landsforeningen for lesbiske og homofile.

«Det var i starten av russetiden, natt til første mai, utover kvelden fant jeg og en annen fyr tonen. Vi klinte en god stund og holdt hender, så begynner en gruppe bestående av tre jevnaldrende medruss å sjikanere oss og komme med trusler, vi ignorerte dem, og plutselig gikk de helt uprovosert til angrep på oss. Det endte med et besøk til legevakten, han med brukket nese, jeg forslått og mørbanket.» Meldingen er sendt inn av en homofil gutt på 19 år til nettstedet ikkefinndegidet.no. Saken ble ikke anmeldt.

I 2012 mottok Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) mellom 40 og 50 henvendelser om hatkriminalitet på grunn av seksuell orientering eller kjønnsidentitet. Mange av sakene ble aldri anmeldt til politiet.

- Vi vet at det er store mørketall knyttet til hatkriminalitet. Vi prøver å gi politiet noen verktøy for å bekjempe dette, sier Oddvar Thorbjørnsen Faltin, jurist i LLH.

4 av 27 tok kurs

Verktøyet LLH vil gi, er skoleringen kalt «Rosa kompetanse justis». Tidligere har LLH gjennomført tilsvarende opplegg i skolesektoren og helsesektoren, skriver Agderposten. I 2012 var det altså politiets tur. Da ble det fort vanskeligere.

- Det kan være litt vanskelig å få politiet til å se hvorfor dette er relevant for dem, kanskje i større grad enn for de andre profesjonene, sier Faltin.

I juli 2012 ga fungerende politidirektør Vidar Refvik klar instruks om at samtlige politidistrikter og særorganer skulle legge til rette for denne skoleringen i løpet av 2012. I samme brev ber politidirektøren politimestrene om at de enkelte distriktene kontakter LLH for å avtale gjennomføring. Bare 4 av de 27 politidistriktene fulgte oppfordringen: Rogaland, Oslo, Follo, Asker og Bærum. I desember i fjor sendte LLH ut en påminnelse. Det resulterte i at ytterligere to distrikter fulgte etter: Østfold og Øst-Finnmark. Skoleringen består av en forelesning og samtaleseminar på til sammen to og en halv time.

- Følg opp

Leder av Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad mener det er alvorlig at så få har prioritert tiltaket mot hatkriminalitet.

- Dette er en viktig sak å følge opp. Det handler om kultur, og det handler om signaleffekt, sier Bolstad.

En rapport fra LHBT-senteret, Norges nasjonale kunnskapssenter for seksuell orientering og kjønnsidentitet, sier noe om holdningene våre til homofile. Den viser at hver fjerde mann mener homofile er frastøtende. Hver femte mann mener homofili er perverst og grøsser når han tenker på homofile.

- Det har vært flere eksempler oppe i media som viser at vi må ta denne problematikken på alvor, sier Bolstad videre.

Dagsavisen har tidligere skrevet om homofile Lasse Wethal (23) som ble påtent på et nachspiel og fikk kraftige brannskader, blant annet i ansiktet. I 2010 henla statsadvokaten i Vestfold saken etter bevisets stilling. På tross av at rundt 15 festdeltakere befant seg på stedet, har ikke politiet klart å få gode nok vitneforklaringer.

Vanskelig å finne tid

Seniorrådgiver Ingvild Hoel i avdeling for politifag i Politidirektoratet sier at direktoratet er svært opptatt av hatkriminalitet.

- Et høyere kunnskapsnivå vil gjøre samfunnet - og politiet - bedre rustet til å forebygge hatkriminalitet, sier Hoel.

Hun understreker at hatkriminalitet er alvorlig både for dem den rammer og fordi den bidrar til å skape frykt i hele grupper av befolkningen.

- Det kan være vanskelig for politiet å finne tid til skolering i en travel arbeidshverdag, men det er et klart ønske fra Politidirektoratets side at «Rosa kompetanse justis» skal nå ut til flere. Etter at distriktene i desember 2013 igjen ble tilbudt skolering fra «Rosa kompetanse justis», har politidistriktene Øst-Finnmark og Østfold nå gjennomført opplegget. Politidirektoratet forventer at flere distrikter vil følge etter i 2014.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen