Innenriks

Marte Gerhardsen blir Agenda-leder

TENKETANK: Barnebarnet til "landsfader" Einar Gerhardsen har gått fra å jobbe med diplomati og bistand, til lederjobb i DNB. Nå skal hun lede den nye sentrum-venstre tenketanken Agenda.

Marte Gerhardsen går fra DNB til den nye venstre-sentrum tenketanken Agenda. FOTO: NTB SCANPIX

Det melder ”Politisk Kvarter” på NRK P2.

– Vi er et samfunn i sterk endring. Det er behov for skarpe og nye samfunnsanalyser, sier Gerhardsen til kanalen.

Hun gleder seg til å ta fatt på oppgaven, men var vag om det politiske landskapet til tenketanken.

– Vi er ikke politikere. Jeg er ikke politiker, sier Gerhardsen til NRK.

Hun understreker også at dette ikke skal være en Arbeiderparti-tankesmie. Hun mener det er mye å lære av den liberale tankesmien Civita.

–  Det er altid lurt å lære av de som lykkes. De har lykkes. Så vi har mye å lære av dem, også internasjonalt. Så skal vi bli den mest spennende tankesmien i Norge, forteller Gerhardsen om ambisjonen.

Fra DNB

Den tidligere generalsekretæren i hjelpeorganisasjonen CARE Norge overrasket mange da hun gikk fra bistandsjobb til en lederjobb i DNB. Nå skal hun altså lede Agenda.

Les også: Spleiselag ble gullgruve

Marte Gerhardsen har bakgrunn i både politikk og bistand. Fra 1997 og fram til 2008 jobbet hun i Utenriksdepartementet, etter å ha fullført Utenriksdepartementets aspirantkurs.

Gerhardsen har vært aktiv i Arbeiderpartiet. På midten av 1990-tallet var hun leder for Oslo AUF. Hun er gift med Arbeiderparti-politiker Erik Dugstad, og har to barn. Marte Gerhardsen er datter av politiker Rune Gerhardsen og Tove Strand. Søsteren hennes, Mina Gerhardsen, har vært statssekretær for Stoltenberg II-regjeringen. Både ved Statsministerens kontor og i Kulturdepartementet.

Les også: SV ut mot Ap-dominert Agenda

Agenda er en ny tenketank for sentrum-venstre. Tenktanken vil fremme "...forståelse og bevissthet om betydningen av en moderne velferdsstat, et dynamisk, etisk og allsidig næringsliv, et anstendig og organisert arbeidsliv, en balansert by- og regionalutvikling, en sterk blandingsøkonomi og bred demokratisk deltakelse.".

LO blar opp

Dagsavisen meldte om at en slik tenketank var på trappene allerede i november i fjor.

Både LO og næringslivstopp Trond Mohn finansierer tenketanken med 12 millioner kroner hver fra 2013-2015. Agenda etableres som et motsvar til den liberale tenketanken Civita, som har hatt en viktig rolle i samarbeidet mellom de fire borgerlige partiene og regjeringsskiftet.