Innenriks

Grillet om 
innvandrerutspill

FRP-SPAGAT: Regjeringen blir presset på hva de egentlig mener om folkavstemning om innvandring, og om samarbeidsavtalen med Venstre og KrF står fast.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener det er uproblematisk at Frps nestleder fronter en annen politikk enn Høyre/Frp-regjeringen. FOTO: NTB SCANPIX

- Skal vi videreføre dagens velferdsnivå, eller skal vi videreføre gårsdagens innvandringspolitikk? Det vil Frp-nestleder Per Sandberg at folket skal få svare på, gjennom en folkeavstemning. Utspillet fikk Venstre til å be regjeringen klargjøre om de ønsker en slik folkeavstemning i gårsdagens spørretime i Stortinget.

- Er det greit?

Venstres Abid Raja ville vite om justisminister Anders Anundsen (Frp) støtter Sandberg. I avtalen mellom regjeringen og Venstre og KrF står det at Norge ha en offensiv politikk som sikrer utlendinger også utenfor EØS tilgang til det norske arbeidsmarkedet.

- Er det regjeringens politikk at det skal gjennomføres folkeavstemning om innvandring? Eller uttaler Sandberg seg på tvers av regjeringens politikk?

Anundsen gjorde det klart at Høyre/Frp-regjeringen ikke har drøftet å ha en slik folkavstemning som Frp-nestlederen ønsker.

- Regjeringen har ikke vurdert dette spørsmålet, og regjeringen forholder seg til samarbeidsavtalen inngått med Venstre og Kristelig Folkeparti, understreker Anundsen.

- Legger ikke lokk

Han er også klar på at Frp ikke har tenkt å gå i «SV-fella».

- Det er en alvorlig misforståelse om en tror at regjeringsdeltakelse betyr at en skal legge lokk på enhver politisk aktivitet i et parti, sier han.

Partileder Siv Jensen mener også at folkeavstemning-utspillet er uproblematisk.

- Vår regjering er bundet av samarbeidsavtalen. Det skal ikke være et hinder for at en reiser debatt og videreutvikler politikk på asyl- og innvandringsfeltet, sier Jensen.

Raja mener seansen i spørretimen var oppklarende.

- Vi har nå fått klargjort at det Per Sandberg sier er det ingen realitet i, sier Raja.

sofie.prestegard@dagsavisen.no