Innenriks

Grillet om 
innvandrerutspill

FRP-SPAGAT: Regjeringen blir presset på hva de egentlig mener om folkavstemning om innvandring, og om samarbeidsavtalen med Venstre og KrF står fast.

- Skal vi videreføre dagens velferdsnivå, eller skal vi videreføre gårsdagens innvandringspolitikk? Det vil Frp-nestleder Per Sandberg at folket skal få svare på, gjennom en folkeavstemning. Utspillet fikk Venstre til å be regjeringen klargjøre om de ønsker en slik folkeavstemning i gårsdagens spørretime i Stortinget.

- Er det greit?

Venstres Abid Raja ville vite om justisminister Anders Anundsen (Frp) støtter Sandberg. I avtalen mellom regjeringen og Venstre og KrF står det at Norge ha en offensiv politikk som sikrer utlendinger også utenfor EØS tilgang til det norske arbeidsmarkedet.

- Er det regjeringens politikk at det skal gjennomføres folkeavstemning om innvandring? Eller uttaler Sandberg seg på tvers av regjeringens politikk?

Anundsen gjorde det klart at Høyre/Frp-regjeringen ikke har drøftet å ha en slik folkavstemning som Frp-nestlederen ønsker.

- Regjeringen har ikke vurdert dette spørsmålet, og regjeringen forholder seg til samarbeidsavtalen inngått med Venstre og Kristelig Folkeparti, understreker Anundsen.

- Legger ikke lokk

Han er også klar på at Frp ikke har tenkt å gå i «SV-fella».

- Det er en alvorlig misforståelse om en tror at regjeringsdeltakelse betyr at en skal legge lokk på enhver politisk aktivitet i et parti, sier han.

Partileder Siv Jensen mener også at folkeavstemning-utspillet er uproblematisk.

- Vår regjering er bundet av samarbeidsavtalen. Det skal ikke være et hinder for at en reiser debatt og videreutvikler politikk på asyl- og innvandringsfeltet, sier Jensen.

Raja mener seansen i spørretimen var oppklarende.

- Vi har nå fått klargjort at det Per Sandberg sier er det ingen realitet i, sier Raja.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen