Innenriks

Syntes svensk var teit

Veronica Maggio er kåret til «Årets artist» hjemme i Sverige og skulle gjerne jobbet 
med Highasakite.

I kveld står Veronica Maggio på scenen i Oslo Spektrum. FOTO: UNIVERSAL

Den svenske artisten besøker Oslo Spektrum i kveld. Etter store slagere som «Måndagsbarn», «Jag kommer» og «Sergels torg», samt over 70.000 solgte plater bare her til lands er det trygt å si at vi liker Veronica Maggio (32) fra Uppsala. Ja, også har hun jo bodd i Oslo, tilbake i 2002.

- Jeg var litt partysvenske, tror jeg. Jeg jobbet på restaurant og delte en treroms med seks andre. Jeg var mye ute og trivdes her. Jeg liker Norge, sier Maggio til Dagsavisen.

Forrige uke ble hun kåret til Årets artist av svenske P3, så det er ikke bare her i Norge hun er populær. Veronica Maggio lager låter med ærlige tekster, vil mange si og det utleveres følelser, men er det mulig å utlevere for mye? Er det noe hun ikke kan, eller vil, skrive om?

- Det var nok litt sånn før. Da var jeg mer hemmelighetsfull og særlig da jeg skrev ting som var sant og virkelige, var jeg litt bekymret for om kanskje «dette blir litt for mye». Jeg er jo ikke like privat i intervjuer for eksempel. Men det kjennes riktig når jeg skriver det i en tekst, forklarer Maggio.

Engelsk

Det er få nordmenn som har slått igjennom i Sverige med norske tekster, men motsatt er det en rekke svensker som har gjort det godt i Norge, med svenske tekster. Er det noe med det svenske språket kanskje?

- Nja, jeg skrev jo på engelsk tidligere. Når jeg gikk over til svensk syntes jeg det låt litt teit og at det ble rart. Det er ganske vanskelig å få svensk til å låte fint. Men så endret jeg innstilling og nå fungerer det. Jeg skriver så lite og spesifikt som mulig, så det blir allment. Alle tror jo at de er så spesielle og unike, men vi er sykt like tror jeg, sier hun.

Å finne nytt materiale og emner å skrive om er hun ikke bekymret for. Men hun komponerer ikke en haug med låter som hun har liggende.

Norge

- Jeg skriver ikke så veldig mange låter og når jeg går i studio har jeg kanskje et refreng, en melodi eller en idé. Det aller meste av det jeg skriver kommer ut på plate. Jeg er kjapp i starten av en låt. Men så tar det lang tid før den blir ferdig. Jeg kan bruke månedsvis, så det går fryktelig sakte. Jeg skriver kanskje 14 låter til en plate og kaster to, sier hun.

Men er det noen norske artister hun kunne tenke seg å jobbe med?

- Jeg har jo gjort en låt av Highasakite på P3, da jeg gjorde «Since Last Wednesday». Ja, de kunne jeg gjerne jobbet med. Men jeg har aldri snakket med dem altså, legger Maggio til.

OL står foran oss, og rivaliseringen mellom Norge og Sverige vil bli stadig mer framtredende jo mer vi nærmer oss lekene i Sotsji. Maggio, som kjenner Norge bedre enn de fleste svensker, synes ikke det gjør noe, nei tvert imot.

- Nordmenn og svensker er jo litt som søsken. Søsken som er glade i hverandre, men kjekler også. Det er som en søskenrivalisering mellom landene. Nå følger ikke jeg sport så veldig tett, men vi er jo gode venner, svensker og nordmenn, sier Maggio.

Hits

Oslo Spektrum er en stor stue å fylle, men Veronica Maggio frykter ikke den store salen. Enkelte artister har hits de selv er så lei av at de nekter å spille dem live. Beastie Boys gjorde ikke «(You Gotta) Fight for Your Right (To Party!)» mange av gangene, mens Prince har vært beryktet for sin egenrådighet under konserter. Tidligere hadde også New Order et anstrengt forhold til sine hits. Åssen er det med Maggio, mon tro? Er det låter hun ikke spiller?

- Jeg er så «sucker» for respons, så nei. Under øving, da spiller vi jo låtene utrolig mange ganger, kan jeg bli litt lei. Da er det ofte slitsomt å repetere de samme låtene hele tida. Men når vi så spiller for publikum er det en helt annen opplevelse, og jeg kommer inn i låten på et nytt vis. Jeg er dårlig på å ta kritikk, men liker oppmerksomhet, ler hun.

Maggios foreløpig siste album, «Handen i fickan fast jag bryr mig», kom ut i høst til gode kritikker. Fansen kan ikke vente noe nytt fra Maggio på en stund ennå. Men at det blir mer musikk er sikkert.

- Akkurat nå lager jeg en plate for en annen artist, en kvinne, men jeg kan ikke si hvem det er ennå. Jeg starter vel på ny skive om et halvt år eller noe, legger Maggio til.

Men først er det altså Oslo Spektrum i kveld.

espen.rusdal@dagsavisen.no