Innenriks

Tenn et bål!

FRILUFTSLIV: Ilden lokker. Vi samles rundt den. Blir sittende. Uansett når og hvor man tenner et bål, kjenner man seg hjemme, inkludert og tilfreds.

Mange hevder at det ikke blir en skikkelig utflukt eller skogstur uten et bål underveis. At høydepunktet er når ilden spraker og man sitter og kikker inn i de dansende flammene.

Om sommeren er det lett å gjøre opp ild med alt det tørre materialet som finnes i utmarka - der man ikke er hindret av bålrestriksjoner.

Om vinteren, derimot - når snøen ideelt sett ligger dyp og temperaturen kan ha falt ned til et tosifret antall minusgrader - er det ikke like lett verken å samle ved eller tenne bål. At det er forbudt å sage ned et tre, selv om det er lite, eller å ta levende kvister fra trær, gjør båltenningen vanskeligere. Men et varmende, lovlig bål kan du likevel få til, med kløkt og omtanke. Rådene nedenfor er basert på informasjon fra Miljødirektoratet, den norske allemannsretten som er nedfelt i friluftsloven, og den svenskspråklige boka «Eld: Flammor och glöd - samisk eldkonst» av Yngve Ryd.

Opptenningen

Forberedelser er halve turen. Legg opptenningsmateriale i sekken før du drar hjemmefra, så har du sikret halve bålet. Opptenningsmaterialet skal være tørt og lettantennelig - for eksempel flis, bjørkenever eller høy.

Glemmer du å ta med dette, kan du lete i naturen etter døde, tørre fururøtter eller stubber, såkalt tyrived. Tyriveden er full av harpiks og perfekt å spikke fliser av til opptenningen.

Naturens gaver

Deretter trenger du selve veden til bålet. Det er forskjellig hvor godt de ulike treslagene brenner, men i skogen kan du ikke alltid velge - men må ta det du finner. Det aller enkleste er naturligvis å ta med seg vedkubber hjemmefra. Er dere flere på tur, kan dere ta én hver i sekken.

Har du ikke medbrakt, kan du ta for deg av naturens gaver på stedet. Greiner som tørker på treet og gjerne faller til bakken når det blåser kraftig, havner ikke langt fra treet. Under de nederste greinene, beskyttet mot snø og regn, pleier det alltid å ligge en del ganske tørt, brennbart materiale. Det er nok også en og annen kvist i treet, som har festet seg på vei ned, disse kan også være bra fôr for flammene.

Luft til flammene

Bålet trenger oksygen for å kunne brenne, derfor er det viktig å bygge det opp på riktig måte før man tenner det. Ligger snøen dyp, er det lurt å skyve eller grave bort en del. Legg så et lag grov ved som base, slik at bålet holdes litt oppe fra den kalde bakken. På dette legger du opptenningsmaterialet, fulgt av pinner og småkvister i en kjegleformet haug. Pass på at det ikke blir for tett. Det må være tilstrekkelig med luft, slik at flammene får oksygen. Blås med jevn kraft mot glørne for å tilføre oksygen dersom det er vanskelig for flammene å fenge, eller legg på mer opptenningsmateriale.

Viktig kunnskap

Når det til slutt brenner skikkelig, kan man også legge på frosne vedkubber, som tørker raskt før de begynner å brenne. Før man setter seg ned rundt bålet for å kose seg, er det bra å sortere brensel i ulike hauger nær ildstedet. Tørre kvister og ris i én haug - til bruk dersom bålet trenger mer futt. Grovere, tørre greiner i en annen haug. Og frossen og fuktig ved i den tredje haugen.

Uansett vær gjør bålet at man kjenner seg litt tryggere og mer hjemme, spesielt vinterstid når naturkreftene herjer. Med litt øving blir du en bålmester! Og når du skal videre: Ikke glem å slukke ilden. Kast over snø, og forsikre deg om at det ikke er liv i glørne. (NTB tema)