Innenriks

Dårlig julevær over hele landet

JULEVÆRET: Det blir ikke hvit jul i størsteparten av Norge. Mye nedbør, storm og høye temperaturer gir en våt og stormfull julaften. Dårligst blir været på Østlandet, mens Nord-Norge slipper litt billigere unna.

Dårligst blir været på Østlandet, mens Nord-Norge slipper litt billigere unna.

– Det ligger et kraftig lavtrykk nord for Skottland, og det fører til mye vind i hele landet. Det blir liten storm på kysten og i fjellet på Vestlandet og Østlandet. Det blir også en del vind nord for Stad, men ikke like mye, sier statsmeteorolog Marianne Foss til NTB.

OBS-varsler

Hun sier at det ikke blir ekstremvær, men at Meteorologisk institutt sender ut en del OBS-varsler.

– Det blir lokalt veldig sterk vind og mye nedbør, sier Foss.

I Agder, Telemark, Østfold, Vestfold, Buskerud, Oppland og Hedmark er det sendt ut varsel om liten storm i fjellet og langs kysten fra mandag kveld, med vindstyrke opp mot 22 meter per sekund.

I Rogaland er det ventet sørlig full storm julaften, med vind opp mot 25 meter per sekund. Samme vindstyrke er varslet for utsatte steder i Hordaland, Sogn og Fjordane og for fjellene i Hedmark og Oppland.

– I tillegg er det veldig mange utsatte steder i Møre og Romsdal og i Trøndelag som kan få full storm. Der slår den kraftige vinden fra fjellene ned i lavlandet på utsatte steder, sier Foss.

Mye nedbør

Det blir mye nedbør i hele Sør-Norge, mens i Nord-Norge blir det mindre regn. Mest nedbør blir det i Rogaland og Agder, der det er ventet omkring 50 millimeter. Det er varslet regn og snø fra kvelden mandag og gjennom dagen på julaften.

– Temperaturen vil stige utover dagen, og det blir plussgrader i nesten hele landet sør for Stad og Dovre. Nedbøren vil komme som regn under cirka 1.000 meter sør for Nordland. I nordlige deler av Nordland og i Troms og Finnmark vil det være sludd og snø, legger Foss til.

I Agder og Telemark advarer meteorologene mot vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av den kraftige vinden og nedbøren. Også i Oslo og Akershus er det sendt ut OBS-varsel om lokalt store nedbørsmengder på julaften.